Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse gemeenten beheerst door 'Italiaanse toestanden'

  •  
19-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lokaal_300.jpg
'Slechts 1 op de 3 gemeentebesturen haalt eindstreep'
Slechts één op de drie colleges (173 gemeenten) maakt zonder verlies van wethouders de collegeperiode vol, blijkt uit onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur. Bijna de helft van de wethouders haak tussentijds af
Het blad meldt:
In Zuid-Holland halen de meeste colleges (26) ongeschonden de finish op 3 maart. Verhoudingsgewijs scoort Zeeland het best: acht van de dertien colleges (61,5 procent) zonder kleerscheuren. Flevoland scoort het slechtst met maar één college (Urk) dat de eindstreep zonder wethoudersverlies haalt. Ook in Noord- Brabant, Limburg, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel haalt minder dan de helft van de colleges ongeschonden 3 maart. Het minste politieke rumoer was er – net als in de periode 2002-2006 – in Groningen, Friesland en Drenthe. 
Het blad wijst als oorzaken voor de instabiliteit aan de invoering van het dualisme en de opkomst van lokale partijen die in één keer veel macht winnen maar nauwelijks bestuurlijke ervaring hebben. 
cc-foto: harry_nl

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.