17

Nederlandse Greenpeace-activisten op borgtocht vrij

Nederlandse activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels woensdag voor de rechter, beiden zijn op borgtocht vrijgelaten

Woensdagochtend krijgen de Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels in Sint-Petersburg van de rechter te horen of ze op borgtocht vrij kunnen komen. Oulahsen’s zaak dient om 9 uur, later op de dag is Ubels aan de beurt.

Update 13.25 uur:
Ook Mannes Ubels, de andere Nederlander die door Rusland werd vastgehouden na een Greenpeace-protest, is zojuist op borgtocht vrijgekomen.

Update 11.00 uur:
De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen komt op borgtocht vrij, dat twitterde NOS-correspondent David Jan Godfroid zojuist vanuit de rechtbank.

Eerder:
Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid is de uitkomst van de zaak compleet onduidelijk. “Eerder deze week bepaalde de rechter dat een aantal buitenlanders en Russen op borgtocht kan vrijkomen, maar maandag bepaalde de rechtbank dat een Australische activist vast bleef zitten.”

Op 18 september werd het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, met dertig opvarenden aan boord, door de Russische kustwacht geënterd. De activisten voerden actie tegen olieboringen van het Russische gasbedrijf Gazprom in het Noordpoolgebied.

Mochten Oulahsen en Ubels op borgtocht vrij kunnen komen, dan kan daar veel geld mee gemoeid zijn; mogelijk zelfs tienduizenden euro’s activist. Greenpeace probeert nu dat geld bijeen te krijgen.

NOS-correspondent David Jan Godfroid is ter plaatse. Volg hem op Twitter voor live updates. Hij meldde eerder ook al: “Het is vooralsnog onmogelijk te verklaren waarom Colin Russell (Australië) tot nu toe als enige wel verlenging voorarrest is opgelegd.” Negen niet-Russische opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise kregen dinsdag te horen dat ze de gevangenis in Sint-Petersburg op borgtocht mochten verlaten. Maandag kregen drie Russische opvarenden dat al te horen. Russell’s voorarrest is met drie maanden verlengd.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (17)