Laatste update 20:48
42

Nederlandse imams willen Wilders beschermen, cartoonexpo bezoeken

De Amsterdamse imam Yassin Elforkani heeft zijn islamitische geloofsgenoten opgeroepen Geert Wilders te beschermen tegen mensen die de politicus iets aan willen doen. “Ik vind het schikbarend dat hij bedreigd wordt”, vertelt de imam uit Slotervaart tegen de Amsterdamse omroep AT5. “De vrijheid van meningsuiting is heel belangrijk voor moslims. We mogen dit niet goedkeuren, ook niet als Nederlandse samenleving. De imam stelt dat de Koran leert dat aanvallen met liefde moeten worden bestreden en dat het geen pas geeft iemand iets aan te doen over een tekening. “Een ziel, de vrijheid van Wilders is belangrijker dan een beledigende cartoon.”

Elforkani zal in het vrijdaggebed op het religieuze aspect ingaan: “De profeet Mohammed was heel barmhartig. Ik weet zeker dat hij ook Geert Wilders heel barmhartig zou behandelen.” Volgens de imam zijn ook veel van zijn collega’s geschokt dat er in Pakistan opgeroepen wordt Wilders aan te vallen.

De imam van de bekende Rotterdamse Essalam Moskee wil samen met Wilders een bezoek brengen aan de cartoontentoonstelling die de PVV-leider gaat houden in het Tweede Kamer-gebouw. Hij wil in een poging het gesprek op gang te brengen en bruggen te slaan ook een kop koffie met hem drinken. Wilders reageerde niet op de uitnodiging maar was kennelijk zo geïrriteerd door het aanbod van de moslim dat hij de imam vervolgens geblokkeerd heeft op Twitter.

Over de cartoonwedstrijd zegt Azzedine Karrat tegen Rijnmond: “Je neemt iets weg van de heiligheid van de profeet. Ik vind zelf dat je de profeet best mag afbeelden, maar ben er niet gelukkig mee. De cartoonwedstrijd is georganiseerd om moslims te kwetsen, niet om wie de beste tekening maakt. Van mij mag hij kritiek uiten richting islam en moslims. Echter in een beschaafd land als Nederland hoort kwetsen en beledigen niet thuis.”

De politie heeft gemeld dat de Pakistaanse man die woensdag werd gearresteerd omdat hij gedreigd zou hebben met een aanslag op Wilders, ongewapend was. Het gaat waarschijnlijk om een pizzabakker uit Italië die door Europa reisde.

Ondertussen heeft het ministerie van Buitenlandse zaken een Nederlandse handelsmissie die dit najaar Pakistan zou bezoeken om veiligheidsredenen uitgesteld. Nederland staat in de top 10 handelspartners van de Aziatische staat. De im- en export is goed voor zo’n 1,5 miljard euro.

In Pakistan grijpen rechtsextremisten van de partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan de zogenaamde cartoonwedstrijd van Wilders aan om de pas gekozen gematigde premier, de voormalige topsporter Imran Khan, onder druk te zetten. Nederlanders in Pakistan worden door Buitenlandse Zaken geadviseerd extra voorzichtig te zijn.

Analisten zien de cartoonwedstrijd als een provocatieve actie waar zowel de PVV als de islamistische extremisten electoraal van willen te profiteren, meldt Al Jazeera.

Update:

Geert Wilders heeft het project afgelast omdat hij bedreigd wordt.

cc-foto: Fahrurrazy Halil

Geef een reactie

Laatste reacties (42)