18

‘Nederlandse’ indianen klagen filmmaker aan

Film 'Out of the Furnace' met Christian Bale en Woody Harrelson wekt toorn bergbewoners

Ze hebben Nederlandse namen als ‘De Groat’ en ‘De Freese’ (de Vries), uit de tijd dat Nederlandse kolonisten hun grondgebied aan de oostkust van de Verenigde Staten in bezit namen. Nu slepen de leden van de indianenstam Ramapough een filmmaatschappij voor het gerecht omdat een nieuwe film een stereotype beeld geeft van deze bewoners van de bergen van New York en New Jersey.


Eind 18e eeuw vluchtte de indianenstam de bergen in en startte daar nieuwe leefgemeenschappen, onder meer nadat een deel van hun grondgebied was ‘gekocht’ door de Nederlandse kolonist Wynant Van Gelder. De indianen raakten het gebied volgens eigen zeggen kwijt omdat het hele concept grondbezit hen onbekend was. Het Ramapough-volk wordt niet officieel door Washington erkend maar wel door de staten New York en New Jersey.

De nieuwe film Out of the Furnace gaat deels over het leven van de stam, ook al wordt die nergens genoemd. Wel heet de figuur die door Harreslon wordt gespeeld ‘De Groat’ zoals veel leden van de Ramapough. Hij is een agressieve drugsgebruiker, net als de mensen om hem heen. En dat laatste schiet bij de Ramapough in het verkeerde keelgat.

De film lijkt geïnspireerd door een tragische gebeurtenis uit 2006 waarbij een van de stamleden, een ongewapende man, werd doodgeschoten bij een treffen met drie politieagenten. De agent werd in een omstreden vonnis vrijgesproken wegens ‘zelfverdediging’ maar in een latere – civiele – zaak werden hij en de staat wel veroordeeld tot het betalen van torenhoge schadevergoedingen. Kortom, het is geen niemendal-affaire die de film oprakelt.

De Morgen: Indianenstam eist miljoenen schadevergoeding van filmmakers

Ramapough Lunaape Nation History

Spirit of the Mountain, een drumband die liederen van de Ramapough zingt

Geef een reactie

Laatste reacties (18)