21

Nederlandse investeringen helpen Assad

Nederland blijft investeren in bedrijven die communicatieapparatuur aan het Syrische regime leverden

Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren nog steeds in bedrijven die onder meer communicatieapparatuur hebben geleverd aan het Syrische bewind. Dat zeggen IKV Pax Christi en Oxfam Novib. Ruim een half jaar geleden werd al bekend dat vijftien bedrijven dergelijke investeringen hebben gedaan, maar tot op heden lijkt er niets veranderd.

Het economisch onderzoeksbureau Profundo heeft in opdracht van IKV Pax Christi en Oxfam Novib onderzoek gedaan naar de investeringen van een reeks financiële instellingen. Het betreft investeringen in NetApp uit Amerika en het bedrijf Finmeccanica uit Italië. Beide bedrijven hebben, nadat de opstand in Syrië uitbrak, apparatuur geleverd aan het regime van Assad.

IKV Pax Christi:

Beide bedrijven hebben apparatuur geleverd aan het regime van Assad. Wij vinden het de verantwoordelijkheid van die bedrijven dat die apparatuur niet in de verkeerde handen terechtkomt. We zien dat diezelfde financiële instellingen nog steeds in die twee bedrijven zitten. We zien ook dat veel van die instellingen het gesprek zijn aangegaan met die bedrijven en dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling. We vinden alleen dat die gesprekken wel resultaat moeten opleveren. Zo niet, dan is zo’n gesprek niet meer dan een wassen neus.

De banken en pensioenfondsen hebben een belang van ongeveer 300 miljoen euro in Finmeccanica en NetApp. Oxfam Novib roept ze op hun beleid aan te scherpen op bedrijven die apparatuur hebben geleverd aan dictaturen, in het kader van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De bedrijven die het Syrische regime indirect hebben ondersteund:
Bankgroepen Aegon, Delta Lloyd, ING en ABN Amro en de pensioenfondsen ABP, bpfBOUW, Medische Specialisten, Metaal en Techniek (PMT), PNO Media, Metalektro (PME), Grafische Bedrijven (PGB), Spoorwegpensioenfonds, Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH), Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PfZW) en Shell Pensioenfonds.

NOS: ‘Investeringen NL helpen Assad’

Geef een reactie

Laatste reacties (21)