17

Nederlandse journalist redt vluchtelingen uit de zee

Sander de Kramer ziet op Lesbos vluchtelingen uit een boot springen en schiet te hulp

Tijdens opnames op Lesbos voor het televisieprogramma ‘De Wandeling’ heeft de Rotterdamse journalist Sander de Kramer een aantal vluchtelingen in nood uit de zee gered.

De Kramer zag een aantal mensen op zee in paniek uit een boot springen en besloot ze te hulp te zwemmen. De Kramer tegen RTV Rijnmond:

Ik ben een geoefende zwemmer, dus ik wist dat ik het aankon.

De Rotterdamse journalist was erg aangeslagen door het voorval. Hij zag vrouwen die hoogzwanger waren en met weeën door de golven moesten, vertelt hij de Rotterdamse omroep. De Kramer:

Er was een jongen bij die was enkelvoudig verlamd vanwege de kogels die nog in zijn lichaam zaten. Hij heeft een week in de bosjes gelegen in Turkije voordat hij de overtocht kon maken.

Kostbare oversteek
Sander de Kramer ontdekte ook dat zwemvesten voor de gevaarlijke overtocht in speelgoedwinkels voor honderd euro worden verkocht en dat een boottocht van een uur bijna 1000 euro kost. En alsof dat de mensensmokkelaars niet genoeg oplevert, bezuinigen ze ook nog op benzine met als gevolg dat de vluchtelingen soms het laatste stuk moeten zwemmen.

Toen De Kramer dat laatste zag gebeuren, is hij meteen de zee ingerend om te helpen. Daarover zei hij:

“Mensen die nog nooit een zee hebben gezien, halen dat niet. Dat is schrijnend (…). Dit gebeurt dagelijks. Eergisteren zijn er 26 verdronken.

Niet alle beetjes helpen
Volgens de presentator zijn er veel vrijwilligers die knuffelbeesten hebben ingezameld en die willen uitdelen aan mensen in opvangkampen. Maar hij vraagt zich af of dat er nog voor kan zorgen dat deze mensen moed houden.

De grenzen dichthouden is geen oplossing, vindt de journalist:

Het is alsof je een oud waterbed hebt. Als je een lek hebt, en je duwt je vinger erin, komt het water er ergens anders weet uit.

Lees het hele verhaal op de website van RTV Rijnmond.

cc foto: still uit beelden RTV Rijnmond

Geef een reactie

Laatste reacties (17)