14

Nederlandse journaliste aangeklaagd in Turkije om ‘PKK-propaganda’

Fréderike Geerdink hangt 1 tot 5 jaar cel boven het hoofd 

Dit meldde het Turkse persbureau DHA vandaag. Geerdink werd begin januari opgepakt na een huiszoeking in haar woonplaats Diyarbakir en verhoord op het politiebureau. Op dat moment was Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders voor overleg in Ankara. Hij kaartte de zaak onmiddellijk aan en Geerdink werd na enkele uren vrijgelaten. Nu wordt ze alsnog aangeklaagd.

Oppositiepartijen CDA, SP en D66 vragen snelle actie van minister Koenders. CDA-Kamerlid Raymond Knops stelt dat het “heel slecht gesteld” is met de vrijheid van meningsuiting in Turkije:

De minister moet ophouden zijn kop in het zand te steken in dit dossier. Hij moet zo snel mogelijk de Turken om opheldering vragen.”

Harry Van Bommel van de SP zegt dat de Turkse regering je al schuldig acht als je maar schrijft over de Koerdische PKK of mensen van de PKK ontmoet.

In januari zei Koenders na het verhoor van Geerdink dat hij persoonlijk om aandacht voor haar zaak had gevraagd bij de autoriteiten. Hij zei destijds:

Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws, maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel.Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de huidige situatie. De Nederlandse ambassade in Turkije volgt de zaak.

Geerdink specialiseert zich in de Koerdische kwestie. De Turkse regering klaagt haar nu aan voor het maken van propaganda voor de PKK, die in Turkije als terroristische organisatie wordt gezien. Ook in Nederland, de EU en de VS staat de PKK nog steeds op de lijst met terroristische organisaties, ook al klinkt daarop kritiek sinds de Koerdische beweging een bondgenoot vormt in de strijd tegen IS. Geerdink werkt onder andere voor Het Parool, de NTR en The Independent.

De Volkskrant: Nederlandse journaliste Geerdink aangeklaagd

Foto: Vrouw tijdens anti-IS-protest Berlijn met een haarband in de kleuren van de Koerdische vlag (cc: Sozialfotografie StR)

Geef een reactie

Laatste reacties (14)