60

Nederlandse kiezers hebben vertrouwen in politiek, weinig proteststemmen

Nederlanders blijken veel minder vaak een proteststem uit te brengen dan ingezetenen van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek over populisme. Een van de resultaten van het onderzoek is dat Nederlanders vaker stemmen uit politieke overtuiging, dan dat ze een tegenstem uitbrengen wegens frustratie over andere partijen.

Slechts 15% van de Nederlanders zei een proteststem uit te brengen. In Groot-Brittannië was dit 23%, in Frankrijk en Duitsland nog vele malen hoger: respectievelijk 37% en 41%. Proteststemmen gaan volgens de onderzoekers vooral naar de Partij voor de Dieren, Denk, 50Plus en de PVV. Lageropgeleiden zullen eerder een proteststem uitbrengen dan hoogopgeleide kiezers.

Op basis van vragen die aan deelnemers uit alle landen werden gesteld, concludeerde het onderzoek ook dat Duitsland van alle onderzochte landen het minst vatbaar is voor populisme. Een van de stellingen die aan de deelnemers werd voorgelegd was: ‘We hebben in ons land een sterke leider nodig die orde op zaken stelt’. Minder dan een kwart van de Duitse deelnemers was het met deze stelling eens, terwijl 67% van de Nederlanders, 77% van de fransozen, en 78% van de Britten behoefte had aan een dergelijke sterke leider.

Volgens populisme-expert Cas Mudde betekent dit echter niet dat kiezers die een sterke leider willen die ‘orde op zaken stelt’ ook per definitie tegen democratie zijn. ‘Wat men wil is gewoon een daadkrachtige democratische politicus. Je meet met zo’n vraag veel meer over de onvrede over de politieke klasse dan die over het democratische systeem’ aldus Mudde. Hij benadrukt dan ook dat populisme moeilijk meetbaar is.

Nederland onderscheidt zich vooral van de andere onderzochte landen in de reactie op de stelling: ‘Ik heb liever dat een burger mij vertegenwoordigt dan een professionele politicus’. Terwijl in Frankrijk 74% van de respondenten hier positief op antwoord, en 60% van de Duitsers en 59% van de Britten geen vertrouwen hebben in professionele politici, is maar 35% van de Nederlandse deelnemers het met die stelling eens.

Bron: NOS, Volkskrant

Geef een reactie

Laatste reacties (60)