3

Nederlandse marine redt vluchtelingen, tevergeefs

Fregat Hr. Ms. Evertsen zette 43 vluchtelingen af in Djibouti. Ze werden vervolgens onder dwang teruggestuurd naar door geweld geteisterd Somalië

Joop redactie – 43 Somalische vluchtelingen die door het Nederlandse marinefregat Ms. Evertsen na een gevaalrijke tocht uit zee waren opgepikt, zijn teruggestuurd naar hun door geweld geteisterde land. De vluchtelingen waren door de Hr. Ms. Evertsen in Djibouti afgezet, vanwaaruit ze gedwongen werden uitgezet naar de Somalische hoofdstad Mogadishu.

De Hr. Ms. Evertsen trof de vluchtelingen op 24 oktober stuurloos ronddobberend op de open zee, in een kleine boot zonder water of voedsel. Omdat dit in Jemenitische territoriale wateren was, heeft de Evertsen eerst geprobeerd om de vluchtelingen daar af te zetten, maar dit land wilde ze niet opnemen.

Vervolgens werd met Djibouti, een kleine staat in de hoorn van Afrika, onderhandeld over opname. Na twaalf dagen toonde het land zich bereid de vluchtelingen op te nemen. Reuters meldt dat de groep, waaronder kinderen, nu alsnog is teruggestuurd.

Een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zegt de uitzetting zeer te betreuren. Somalië wordt al 18 jaar door burgertwisten verscheurd. De afgelopen twee jaar hebben moslimrebellen strijd gevoerd tegen de zittende regering (de eerste sinds 1991), met als gevolg 1 miljoen ontheemden in het land zelf en vele anderen die naar buurlanden Jemen, Ethiopië, Kenia en Djibouti zijn gevlucht.

Foto: Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (3)