Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse mastermind universiteiten fuseren

  •  
22-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
UniversiteitLeiden_300.jpg
Qua prestaties zullen de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam samen tot de wereldtop behoren
De universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam gaan fuseren. Volgens de plannen zullen zij binnen zes tot acht jaar één bestuurlijke leiding vormen. Dat melden universitaire bronnen vrijdag aan NRC. De bekendmaking van dit nieuws wat eigenlijk pas gepland aan het begin van het nieuwe academische jaar na de zomer.
De universiteiten zullen samen zo’n 55.000 studenten hebben. Daarmee worden ze veruit de grootste academische instelling van Nederland. De nieuwe instelling zou de naam ‘Universiteit van Leiden’ gaan dragen en qua prestaties tot de wereldtop gaan behoren. De universiteiten scoren onafhankelijk van elkaar nu al hoog op internationale reputatie- en prestatieranglijsten.
De nieuwe Universiteit Leiden zou een krachtige reus zijn die de concurrentie met andere Europese universiteiten kan aangaan, aldus de Tilburgse hoogleraar Roel in ‘t Veld. Op welke manier de fusie zal plaatsvinden is nog helemaal niet duidelijk. Sijbolt Noorda, voorzitter van de universiteiten vereniging VSNU wil het liever ook geen fusie noemen.
“Dat klinkt mij te veel naar bedrijfsovernames. Dit is het institutionaliseren van een samenwerking. Dat drie bestaande universiteiten op deze manier hun krachten bundelen is uniek in de wereld”, zegt hij in NRC. Lees meer bij NRC: Universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam fuseren cc-foto: Joost Marcellis

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.