Laatste update 05 januari 2016, 09:24
20

Nederlandse media publiceerden sportartikelen van niet bestaande journalisten

Veronica Magazine, Spits en anderen de mist in ... Of verhalen ook verzonnen zijn is niet duidelijk

Journalistieke sportverhalen zijn jarenlang in diverse Nederlandse dagbladen verschenen onder namen van fictieve auteurs. Verslaggevers gebruikten en pseudoniem om bij te kunnen verdienen, wanneer dat van hun vaste werkgever bijvoorbeeld niet mocht. Sommige hoofdredacteuren werkten bewust mee, anderen wisten nergens vanaf.

Schrijven onder pseudoniem; in de reportae makende journalistiek komt het niet zomaar voor. ‘Bij een interview of reportage moet de lezer ervan uit kunnen gaan dat de auteursnaam klopt’, zegt Alexander Pleijter, lector aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Bij een column is het volgens Pleijter niet erg, maar nu zijn de interviews en verslagen niet te controleren en niemand kan ter verantwoording geroepen worden. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Dagblad Spits, Veronica Magazine, 90 Minutes en 1900 Magazine publiceerden allen artikelen van journalisten die niet bestonden. Ook de Belgische krant De Morgen ging de fout in.

De artikelen zijn verkocht door het Haagse sportpersbureau Hakkie-Tikkie Media. Nadat artikelen van het bedrijf in Denemarken in opspraak kwamen, omdat de auteursamen niet klopten, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant dat ook in Nederland tientallen artikelen zijn gepubliceerd onder pseudoniem. Hoever de inhoud van die artikelen klopt, is daarom niet na te gaan. In het buitenland is Hakkie-Tikkie tweemaal op de vingers getikt voor het publiceren van interviews die nooit hebben plaatsgevonden.

De Volkskrant: Sportverslaggevers publiceerden jarenlang onder fictieve naam

Lees hier de reconstructie: De fictieve verslaggevers van Hakkie-Tikkie  

Geef een reactie

Laatste reacties (20)