74

‘Nederlandse media zijn niet te vertrouwen’

Ook de Tweede Kamer en het Europees Parlement krijgen er in het CBS-onderzoek van langs

Dat binnen Nederland veel kritiek is op de Europese Unie is algemeen bekend. Maar dat het vertrouwen in de Nederlandse volksvertegenwoordiging lager is dan het vertrouwen in de Europese Unie, is toch wel frappant. Uit een groot onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna tweederde van de Nederlandse bevolking geen of weinig vertrouwen heeft in de Tweede Kamer. Maar het minst van alles nog heeft Nederland vertrouwen in de pers.

Het CBS deed een onderzoek naar het vertrouwen in een aantal instituties; de Tweede Kamer, de Europese Unie, ambtenaren, de pers, het leger, de politie en rechters.

Over het vertrouwen in de Tweede Kamer schrijft het CBS:

Bijna twee derde van de Nederlandse bevolking heeft geen of weinig vertrouwen in de Tweede Kamer. Net als bij het vertrouwen in de EU zijn er regionale verschillen. Het vertrouwen is het laagst in de regio Oost-Groningen/Delfzijl (23 procent), Zuid-Limburg (25 procent), Zuid-Drenthe en de Kop van Noord-Holland (beide ongeveer 26 procent). Het meeste vertrouwen in de Tweede Kamer hebben de inwoners van Groot-Amsterdam en de Gooi en Vechtstreek. In beide regio’s is dat zo’n 40 procent.

Het minst van alles nog vertrouwen Nederlanders dus de pers. Politie en rechters genieten het meeste vertrouwen.

cc-foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (74)