Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse missie Irak 'op gespannen voet met volkenrecht'

  •  
13-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
geldermalsen300_01.jpg
Nederlands Instituut Militaire Historie: Nederlanders maakten deel uit van Amerikaans-Britse bezettingsmacht. Minister Van Middelkoop (Defensie, CU) reageert laconiek
De uitzending van Nederlandse militairen naar Irak, na de val van Saddam Hussein in 2003, stond op gespannen voet met het volkenrecht. In feite maakten de Nederlanders deel uit van de Amerikaans-Britse bezettingsmacht, terwijl het toenmalige kabinet-Balkenende de operatie presenteerde als wederopbouw onder de vlag van de Verenigde Naties. Dat meldt de Volkskrant op basis van een boek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.
Het zijn pijnlijke conclusies die medewerker van het NIMH trekken in hun maandag verschenen boek, omdat de commissie-Davids begin dit jaar constateerde dat de Nederlandse politieke steun voor de Amerikaans-Britse invasie in Irak ook al een volkenrechtelijk mandaat ontbeerde. Die conclusie leidde bijna tot een kabinetscrisis, zo schrijft de Volkskrant.
Minister Van Middelkoop van Defensie (ChristenUnie) reageerde gisteren laconiek. Hij noemde het “”geen enkel probleem” dat militairen handelden naar bevind van zaken. Lees verder bij de Volkskrant: ‘Irakmissie op gespannen voet met het volkenrecht’
Foto-cc: S1Lang

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.