Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse natuur krabbelt op

  •  
02-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
beestjes300
CBS: natuur toont voorzichtig herstel, met dank aan milieu- en natuurbeschermingsmaatregelen
Goed nieuws: na vele jaren van verslechtering lijkt de Nederlandse natuur zich voorzichtig te herstellen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De lichte vooruitgang is het sterkst bij libellen en zoogdieren en doet zich over een brede linie voor, terwijl bij andere diersoorten, zoals dagvlinders en amfibieën, nauwelijks of geen herstel kon worden gemeten.
Het CBS bekeek 1.800 soorten dieren en planten voor het onderzoek en vond aanwijzingen dat het herstel mede te danken is aan de natuur- en milieubeschermingsmaatregelen van de laatste tientallen jaren. De uitstoot van milieubelastende stoffen werd op grote schaal teruggedrongen en in veel gebieden zijn de natuurwaarden hersteld. De geconstateerde verbetering gaat echter over het totaalplaatje en is nog heel gering.
Een woordvoerder van het CBS laat weten: 
Meer dan één op de drie soorten in Nederland is momenteel nog bedreigd, maar het is misschien toch een eerste zwaluw die een voorbode is van een zomer.
cc-foto: Erik Schepers

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.