Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederlandse' oppositieleidster in Rwanda krijgt 8 jaar cel

  •  
30-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Ingabire2_300.jpg
Victoire Ingabire woonde 17 jaar lang in Nederland ... Opponent van president Kagame veroordeeld voor terrorisme en ontkennen van de genocide
Een rechtbank in Rwanda heeft acht jaar cel opgelegd aan de oppositieleidster Victoire Ingabire, zo meldt de NOS. Ingabire woonde 17 jaar lang in Nederland. Ze is schuldig bevonden aan terrorisme en het ontkennen van genocide.
NOS:
Ingabire ging in 2010 terug naar Rwanda om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Ze werd direct opgepakt, onder meer op verdenking van financiële steun aan Hutu-rebellen in het buurland Congo. Dat zouden veelal daders zijn van de genocide in 1994. Toen werden in Rwanda in drie maanden tijd 800.000 mensen gedood, overwegend Tutsi’s.
Volgens Ingabire was haar proces politiek van aard, zo meldt de NOS. De Rwandese president Kagame, die Tutsi is, zou met haar willen afrekenen omdat ze Hutu is. Maar Ingabire wil naar eigen zeggen met haar partij juist verzoening brengen tussen beide groepen.
Freelance journalist en Joop-opiniemaker Brenda Stoter zocht Ingabire in 2011 op in de gevangenis. Op Twitter reageert ze geëmotioneerd op het vonnis dat tegen de oppositieleidster is uitgesproken. Over de situatie in Rwanda na de beëindiging van de burgeroorlog schreef ze het artikel ‘Rwanda’s hel in de hemel’
twitter_brenda

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.