Laatste update 12:24
75

Nederlandse optimisten voor het eerst in 10 jaar weer in de meerderheid

Nederland telt meer optimisten dan pessimisten. Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat het met ons land de goede kant op gaat. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het is voor het eerst in 10 jaar dat de optimisten de overhand hebben en een significante stijging ten opzichte van vorig jaar, toen nog slechts 37 procent zich optimistisch toonde. Mensen hebben daarnaast meer vertrouwen gekregen in de politiek, de economie en de rechtspraak. Een sluitende verklaring voor de mentaliteitsomslag kan niet worden gegeven. De onderzoekers vermoeden een ‘collectieve omslag in de publieke opinie’ en ‘erkenning dat het eigenlijk best goed of in ieder geval niet zo slecht gaat’.

Volgens onderzoekers baseren positivo’s hun gevoel vooral op de gunstige economische wind, maar ook sociale factoren als de saamhorigheid na de winst van het Nederlands vrouwenelftal worden genoemd als teken dat het goed gaat met Nederland. De 38 procent van de ondervraagden die het somber inziet geeft daarvoor vooral sociale of culturele argumenten, zoals de kloof tussen rijk en arm, immigratie en integratie, en normen en waarden.

VVD’ers staan op 1 als het gaat om optimisme en PVV’ers op 1 als het gaat om pessimisme. Mannen zijn over het algemeen positiever dan vrouwen. Hoewel Nederlanders zich minder zorgen maken over de economie, zijn ze wel ongerust over armoede. 12 procent van de ondervraagden kwam er spontaan mee als punt van zorg

Cc-foto: Thijs Paanakker

Geef een reactie

Laatste reacties (75)