42

Nederlandse oud-militair traint jihadisten in Syrië

Televisieprogramma Nieuwsuur werkte meer dan acht maanden aan de voorbereiding van het interview met de Nederlandse jihadstrijder Yilmaz

Nieuwsuur zendt zondagavond een interview uit met een Nederlandse oud-beroepsmilitair die in Syrië is gaan vechten en jihadstrijders in Syrië traint. De Nederlandse Yilmaz draagt daarbij zijn Nederlandse legeruniform, zo is zondagavond te zien in de reportage.


Het is voor het eerst dat een Nederlandse jihadstrijder zich in Syrië heeft laten interviewen en filmen. In de reportage is onder andere te zien hoe hij gemaskerde jihadstrijders schietles geeft en hoe hij via Skype contact heeft met zijn familie in Nederland.

De Nieuwsuur redacteur die de reportage maakte, Roozbeh Kaboly, heeft acht maanden contact met Yilmaz gehad totdat hij besloot mee te werken aan een interview.

Yilmaz was Soldaat der Tweede Klasse bij de Koninklijke Landmacht. In 2012 ging hij naar Syrië om te vechten tegen het regime van president Assad. Dat vindt hij niet verkeerd:

Als het Nederlandse leger een eenheid of soldaten zou sturen om het Syrische volk te helpen, zou ik me meteen aanmelden. Maar niemand doet iets. Dus als iemand dan wel iets doet om te helpen en iets te betekenen, is dat dan een probleem? Ben ik dan een verrader? Dat slaat nergens op.

In Syrië vechten volgens schattingen van de veiligheidsdienst AIVD ongeveer 120 Nederlanders. Bij terugkeer in Nederland kunnen ze een gevaar vormen voor de samenleving, denkt de AIVD. Yilmaz zegt dat hij niet van plan is terug te gaan:

Het klinkt misschien hard, maar we zijn gekomen om te sterven. Dus teruggaan is niet iets waar we ons mee bezighouden. Waarom zou ik aan Nederland denken? Dat hoofdstuk is afgesloten.

Yilmaz zegt dat hij geen lid is van al-Qaida. Wel strijdt hij voor het vestigen van een islamitische staat in Syrië. Omdat het in Syrië gevaarlijk is voor buitenlandse journalisten, heeft een tussenpersoon de vragen van Nieuwsuur aan Yilmaz gesteld.

De afgelopen maanden zette Yilmaz filmpjes van zijn belevenissen op Instagram. Daar werden ze veel bekeken. Hij filmde zijn dagelijks leven, de gevechten en ook zijn verwondingen toen een scherpschutter van de tegenpartij hem in zijn hand raakte.

Nieuwsuur wordt zondagavond om 22.00 uur op Nederland 2 uitgezonden

Geef een reactie

Laatste reacties (42)