0

Nederlandse oud-militairen willen Koerden steunen tegen IS

Nederlanders willen niet langer 'op de bank blijven zitten'... OM: Meevechten tegen IS in beginsel strafbaar

Meer autochtone Nederlanders kloppen aan bij Koerdische organisaties in Nederland om te ondersteunen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De Koerden ontraden hen zich in het conflict te mengen. Het OM zegt dat zowel mensen die voor als tegen IS strijden strafbaar zijn, blijkt uit een artikel in de Volkskrant vrijdag.

De Volkskrant meldt:

Ruim twintig autochtone Nederlandse mannen hebben de afgelopen maanden geprobeerd zich aan te sluiten bij de gewapende strijd tegen terreurgroep IS. Ze benaderden de Federatie Koerden in Nederland (Fedkom) om in contact te komen met lokale militaire leiders. Of ze ook daadwerkelijk naar Syrië en Irak zijn vertrokken, is niet bekend.
Zeker vier van de mannen zijn oud-militairen. Een oud-legerkapitein (46), die claimt dat hij spreekt namens ‘een aantal vrijwilligers’ die het tegen IS willen opnemen, vraagt in zijn mail onder meer om ‘wapens en munitie bij aankomst’ en ‘contact met het Koerdische leger voor samenwerking en ondersteuning’.

Een van de mannen zegt in zijn e-mail aan Fedkom niet langer te kunnen aanzien “hoe er onschuldigen geëxecuteerd worden, vrouwen en kinderen verkracht en tot slaaf gemaakt en mensen onteerd”. De mannen zeggen hun militaire kennis te willen delen met de Koerdische strijders en vragen om munitie, uniformen en tolken ter plaatse.

Het Openbaar Ministerie zegt dat zowel mensen die voor IS als tegen IS vechten in beginsel strafbaar zijn. Eerder deze maand was daar onduidelijkheid over ontstaan. Het OM kan tijdens het strafproces wel een verschil maken.

Bart Nooitgedagt, voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten zegt bij BNR: 

Wanneer er gekeken wordt of er wel of niet tot vervolging wordt overgegaan, zal dit sneller gebeuren bij mensen die voor IS hebben gestreden, dan bij mensen die tegen ze hebben gestreden.

De Federatie Koerden in Nederland raadt mensen af zich in het conflict te mengen. Bestuurslid Egid Korkmaz tegen De Volkskrant:

We vertellen ze dat de strijdende Koerden niet zozeer behoefte hebben aan mankracht, maar aan zware wapens. Met de meesten verliezen we daarna het contact. Als ze er echt naartoe willen gaan, vinden ze wel een andere manier.

Omer Zawity van de Koerdische Democratische Partij Nederland (KDPNL) weet dat er aantal Nederlanders inderdaad zijn gaan vechten tegen IS. “Ik kwam ze anderhalve maand geleden tegen in de buurt van Duhok in Irak. Het waren alle drie oud-militairen”, aldus Zawity.

Oud-militairen kunnen vaak niet goed aan de maatschappij wennen en ‘missen’ het oorlogvoeren, zegt militair historicus Christ Klep.

Ze hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel, maar in de praktijk blijkt dat men maar zelden weet voor welk doel ze eigenlijk vechten.

De Volkskrant: Twintig autochtone Nederlanders willen vechten tengen IS

Cc-foto: The U.S. Army

Geef een reactie

Laatste reacties (0)