Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederlandse overheid steeds minder open'

  •  
07-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
screenshot_woberator.jpg
VIDEO Burger heeft steeds minder inzicht in de politieke en bestuurlijke besluitvorming. Overheid doet haar best om dat zo te houden
Nederland loopt graag te koop met zijn democratische bestuursvorm en ‘open’ regering, maar de laatste jaren krijgt de burger juist steeds minder inzicht in de politieke en bestuurlijke besluitvorming, zo schrijft Trouw donderdagavond. Dat beeld komt naar voren in een documentaire over de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob), gemaakt door Wob-deskundige Brenno de Winter en cineast Sebastiaan ter Burg.
Er is een wet, de Wob, die openbaarheid moet stimuleren. Wob-specialist Roger Vleugels meent echter dat het omgekeerde nu het geval is. De overheid zoekt alle randen van de wet op en probeert, soms op heel oneigenlijke manier, uitzonderingsbepalingen te gebruiken om juist geen openheid te hoeven te betrachten. Een recente wijziging van de wet geeft de overheid ook nog eens veel meer tijd voor het beantwoorden van vragen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.