15

Nederlandse Patriots naar Turkije vanwege Syrische dreiging?

Minister Hennis: "De NAVO is er niet voor niets" ... Duitsland worstelt met mogelijke inzet

Nederland en Duitsland sturen mogelijk eenheden met Patriot-raketten naar Turkije om de NAVO-partner te beschermen tegen Syrische raketaanvallen. Patriots vormen een effectieve verdediging tegen aanstormende raketten maar alleen Nederland, Duitsland en de VS beschikken er over. Volgens het NAVO-handvest is een aanval op een van de leden een aanval op allen.


NRC Handelsblad meldt:

Nederland wacht eerst een verzoek van de NAVO af, voordat het de knoop doorhakt. “De NAVO is er niet voor niets”, zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in Brussel, aan de vooravond van een overleg met haar Europese collega’s. Zij sprak vorige week al met haar Duitse collega Thomas de Maizière. (…) Turkije zal de NAVO volgens Reuters morgen formeel vragen te helpen de grens met Syrië te beschermen. De NAVO heeft aangegeven alles te doen wat het kan doen om Turkije te beschermen en te verdedigen.

Het AD schrijft over het debat in Duitsland:

De linkse oppositie vreest dat Duitsland door de inzet onderdeel kan worden van de escalerende geweldspiraal in Syrië, dat al sinds maart 2011 in een bloedige burgeroorlog is verwikkeld. De conservatieve regeringspartijen daarentegen hameren erop dat Berlijn zich in NAVO-verband een betrouwbare bondgenoot moet tonen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (15)