42

‘Nederlandse politie mocht desnoods geweld tegen Turkse minister gebruiken’

Op 11 maart was het kabinet bereid tot het uiterste te gaan om te voorkomen dat de Turkse minister van Familiezaken in Nederland een toespraak zou houden. Sterker nog: de politie en de Marechaussee hadden zelfs de opdracht om in het uiterste geval haar aan te houden. Dat betekent automatisch dat de politie ook geweld mocht gebruiken als dat nodig is. “Dat betekent dat het kabinet impliciet toestemming gaf om zo nodig geweld te gebruiken tegen de Turkse minister”, schrijft RTV Rijnmond.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, gaf namens het kabinet schriftelijk de opdracht om Fatma Kaya desnoods op te pakken. Dat blijkt uit door de NOS met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur opgevraagde documenten. NOS schrijft:

Volgens de opdracht van het kabinet moesten de politie en marechaussee volgens een stappenplan te werk gaan. Eerst moesten ze de auto van de Turkse minister traceren en haar “dringend te verzoeken direct terug te keren naar het land waar zij vandaan is gekomen”.

Om de situatie niet direct te laten escaleren, was de opdracht “haar niet aan te houden en geen onnodig geweld te gebruiken, maar alle overige middelen te gebruiken om haar op veilige wijze te doen begeven naar Duitsland”.

Het doel was “op vriendelijke wijze haar medewerking te verkrijgen”, schrijft de NCTV aan de korpsleiding van de Nationale Politie. Maar als ze niet meewerkte, moest de minister de toegang tot Nederland worden geweigerd en direct naar Duitsland worden teruggebracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)