110

Nederlandse rechters zijn veel strenger gaan straffen

Al die D66-rechters die, als je extreemrechts mag geloven, zware criminelen telkens maar weer veroordelen tot een dagje schoffelen, zijn de afgelopen twintig jaar veel strenger gaan straffen. De straffen voor gewelds- en zedenmisdrijven zijn sinds 1998 met twee derde omhoog gegaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak. De hogere straffen zijn niet het gevolg van zwaardere zaken, meldt de NOS.

“Het lijkt erop dat de rechter reageert op de maatschappelijke roep om strengere straffen”, schrijft onderzoeker Frank van Tulder. Iets wat de Rotterdamse rechter Jacco Janssen onderkent. Hij ziet meerdere oorzaken voor de hogere straffen. “De maximumstraf is voor een aantal delicten omhooggegaan. Zo is moord van twintig naar dertig jaar gegaan.”

Ook bij vernielingen en verkeersmisdrijven leggen rechters nu hogere straffen op, ruim 10 procent hoger dan twintig jaar geleden. Bij bedreigingen en kleine drugsdelicten vallen de straffen vandaag de dag juist iets lager uit. Het aantal taakstraffen is toegenomen. Volgens Van Tulder komen die “vooral in plaats van boetes en niet in de plaats van vrijheidsstraffen”.

cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (110)