19

Nederlandse rederijen willen huurlingen aan boord

Nederland verbiedt bewapening aan boord ... In de strijd tegen piraterij varen steeds meer schepen daarom onder een andere vlag

Steeds meer Nederlandse rederijen laten hun schepen onder de vlag van een ander land varen dan Nederland. Ze kiezen voor landen waar bewapening aan boord is toegestaan, in de strijd tegen piraterij. De Nederlandse wet staat het aan boord nemen van huurlingen niet toe.

Het Verbond van Verzekeraars wil dat de politiek een wetswijziging doorvoert waardoor particuliere beveiligers wel aan boord mogen. De Tweede Kamer bespreekt de kwestie dinsdag.

Een woordvoerster van het Verbond van Verzekeraars verklaart:

Veel reders beginnen met het ‘uitvlaggen’ van hun schepen die voor de kust van Oost- en West-Afrika varen, omdat ze dan particuliere beveiligers aan boord mogen nemen. Het is absoluut een trend. Ze kiezen er bijvoorbeeld voor om onder de vlag van Malta of Cyprus te varen.

Sinds 2008 levert Nederland een militaire bijdrage aan de internationale piraterijbestrijding in de Gold van Aden en rond de Hoorn van Afrika. Sinds juni vorig jaar worden ook twintig schepen door de marine beveiligd. Te weinig, zo menen de verzekeraars. Er zou behoefte zijn aan ongeveer 250 beveiligde doorvaarten.

De Volkskrant: Reders kiezen buitenlandse vlag om bewapening.

cc-foto: Charles McCain

Geef een reactie

Laatste reacties (19)