136

‘Nederlandse regering liegt tegen VN over Zwarte Piet’

Nederland zou op zoek zijn naar acceptabele vervanging van Zwarte Piet … Deelnemers dialoogtafel: dat is niet waar

Nederland zou op zoek zijn naar een vervanging voor “de racistische figuur Zwarte Piet”. Dat zegt althans de Nederlandse regering tegen de VN, die onlangs het Sinterklaasfeest nog kraakte vanwege Piet. Zwarte Piet is een overjarig symbool van racisme, waar Nederland snel afstand van moet nemen, aldus VN-commissieleden uit Ierland, Mauritius, Colombia, Amerika, Zuid-Afrika en Turkije. Door middel van de zogenaamde dialoogtafel, met gesprekken tussen voor- en tegenstanders, zou men nu op zoek zijn naar een oplossing. ‘Niet waar’, zeggen de gesprekspartners aan de tafel. Vervanging van Zwarte Piet is helemaal niet het doel van de gesprekken. Dat meldt EenVandaag.


Het officiële standpunt van de overheid is dat er geen verbod zal komen van Zwarte Piet. Wel lijkt het kabinet geneigd de figuur te veranderen. 

Vorig jaar leek het kabinet absoluut niet open te staan voor enige concessie. Premier Mark Rutte riep destijds nog: “Zwarte Piet is zwart en dat kan ik niet veranderen. Zo heet hij nu eenmaal.” Na herhaaldelijke internationale kritiek lijkt daar nu verandering in te komen. Zo kondigde directeur samenleving en integratie van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Afke van Rijn gisteren nog aan:

Minister Asscher organiseert een dialoogtafel met verschillende organisaties en groepen, met het doel Zwarte Piet aan te passen. Een verbod op Zwarte Piet van regeringswege is geen oplossing.

In EenVandaag doen twee leden van de dialoogtafel hun verhaal. Volgens hen is het helemaal niet de bedoeling om Zwarte Piet door middel van de dialoogtafel te wijzigen.

Geef een reactie

Laatste reacties (136)