182

‘Nederlandse regering wist voor MH17 van bereik Russisch legermateriaal in Oekraïne’

Programma Argos bemachtigde vertrouwelijke notulen van Nederlandse diplomate

Het Nederlandse kabinet was er vlak voor de ramp met de MH17 al van op de hoogte dat in Oekraïne een vrachtvliegtuig op grote hoogte was neergeschoten met Russisch legermaterieel. Het radioprogramma Argos heeft het verslag in handen van de Nederlandse diplomaat die aanwezig was bij een diplomatieke briefing in Kiev. Nederland werd toen bijgepraat over de gevaren in het Oekraïense luchtruim. CDA en D66 hebben aangekondigd Kamervragen te zullen gaan stellen.

Het kabinet wilde eerder het verslag niet openbaar maken. De diplomate zegt in het stuk:

De Antonov kan alleen met Russisch materieel of door Russische eenheden zijn beschoten, aangezien separatisten zelf niet over dit soort anti-aircraft-wapens beschikken

Het verslag zorgde ervoor dat de minimale vlieghoogte werd opgehoogd naar 9,7 kilometer. De vraag die leeft binnen de oppositie is of de regering de luchtvaartmaatschappijen had moeten waarschuwen om het luchtruim boven het land te vermijden.

Wapendeskundige Siemon Wezeman zegt in Argos:

Bij het ministerie van Defensie zitten voldoende mensen die weten waar je het over hebt, wat daar aanwezig is en wat dus de consequenties zijn. Die kunnen zeggen: kijk hier is iets mis, hier is een gevaar voor vliegtuigen die daar rondvliegen.

Tijdens de bijeenkomst waarbij de diplomate aanwezig was, werd er uitgebreid bewijs getoond dat Rusland militaire steun verleende aan de separatisten en ook openlijk bewoog op het Oekraïens grondgebied. Defensiespecialist Rob de Wijk en oud-minister Ben Bot vinden dat op basis van het document kan worden vastgesteld dat Nederland niets te verwijten valt en dat het document geen aanleiding gaf tot het waarschuwen van de luchtvaart.

Argos: Diplomate in vertrouwelijk verslag van briefing in Kiev: ‘Antonov-vliegtuig’ neergeschoten met luchtdoelraket’

Cc-foto: Jan-Willem Swane

Geef een reactie

Laatste reacties (182)