Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse schrijver: Nooit, maar dan ook nooit meer naar VS

  •  
15-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
NielsGersonLohman.jpg
VIDEO Amerikaanse douane weigert Nederlander omdat hij te veel 'islamitische' stempels in zijn paspoort heeft 
Grensovergangen zijn altijd spannend, schrijft Niels Gerson Lohman op de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post. De Nederlandse schrijver, ontwerper en muzikant heeft op zijn reizen over heel de wereld het nodige meegemaakt met douaniers. Maar alleen zijn ervaring met de douane van de VS brengt hem ertoe te zweren dat hij nooit, maar dan ook nooit meer naar het land zal gaan.
Niels Gerson Lohman had een bijzondere reden om van Canada naar de VS te reizen. Zijn vader, zelf trompettist, was voor zijn overlijden een groot fan van Amerikaanse jazzmuziek. Ter nagedachtenis van hem wilde Lohman naar jazzstad New Orleans reizen. Omdat de reis zo veel betekende, had de Nederlander zijn reis tot in de puntjes voorbereid en georganiseerd, zo schrijft hij op The Huffington Post
Zijn papieren waren meer dan in orde, dus toen de trein waarmee hij reisde de grens tussen Canada en de VS naderde, verwachtte Lohman geen problemen. Maar toen hij zijn paspoort liet zien bleek er toch iets te zijn waar de Amerikaanse douaniers hun wenkbrauwen over optrokken. Voordat hij naar de VS kwam was Lohman in Sri Lanka, Maleisië en Singapore geweest. “Singapore en Maleisië? Zijn dat niet islamitische landen?”, vroeg een douanier.
Toen de douaniers ook een stempel uit Jemen ontdekten, werd Lohman van de trein gehaald en in een speciaal hiervoor ingerichte bus verder verhoord. Waarom was hij in al die vreemde landen geweest? Zijn spullen, waaronder ook telefoon, laptop en camera werden grondig doorzocht.
Lohman werd zenuwachtig van het gebeuren, maar bleef vriendelijk meewerken. Hij was naar Sri Lanka gegaan omdat zijn beste vriend er woonde. Singapore en Maleisië had hij bezocht vanwege het eten en de goedkopere overtocht. Nabij Jemen had hij een eiland bezocht waar de natuur uniek was. 
Uiteindelijk mocht de Nederlander van de douaniers niet de VS in. De reden zoals uitgesproken door een van de Amerikanen:
Wij hebben de indruk dat u meer banden heeft met landen waar wij geen vriendschappelijke verhouding mee hebben dan met uw eigen land. We hebben besloten om u terug te brengen naar de Canadese grens.
Eenmaal terug in Canada werd hij begroet met een meewarige, ietwat verontschuldigende glimlach en de behulpzaamheid die hij misschien niet in, zeg, China had verwacht, maar wel in het symbool van de vrije wereld, de VS.
Het artikel van Niels Gerson Lohman over zijn Amerikaanse ervaring is hier te lezen. Lohman is ook te volgen via zijn website NielsGersonLohman.com en Twitter

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.