72

Nederlandse sergeant sluit zich mogelijk aan bij IS

Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek

Een Nederlandse sergeant heeft zich mogelijk bij de Islamitische Staat (IS) aangesloten. De militair is geschorst en zijn toegang tot informatie is ingetrokken. Dit maakte het Ministerie van Defensie donderdagochtend bekend.

Defensie verklaart dat het een 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht betreft. De man is een actief dienend lid dat onlangs naar Syrië vertrokken zou zijn. 

De toegang van de militair tot informatie, systemen en locaties is inmiddels ingetrokken. De zaak wordt momenteel door het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzocht. Defensie doet daarnaast onderzoek naar de eventuele schade of risico’s die samenhangen met de functie van de vertrokken sergeant. 

Volgens Defensie is het de eerste keer dat een militair in dienst naar een jihadgebied uitreist. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) laat weten de zaak onbegrijpelijk te vinden.

Het spreekt voor zich dat uitreizen en zich aansluiten bij ISIS onaanvaardbaar, en bovendien strafbaar is. Elk geval van radicalisering is er één te veel. Het is wrang als blijkt dat iemand zich aansluit bij het kwaad, terwijl collega’s hun leven wagen voor de vrijheid van een ander.”

Defensie wil in het belang van het onderzoek verder geen details delen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (72)