Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse serie-internetverkrachter was geen prioriteit politie

  •  
04-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zembla-todd300.jpg
ZEMBLA: De dood van Amanda Todd had mogelijk voorkomen kunnen worden
De Nederlandse politie heeft in 2012 ondanks dringend verzoek van de Noorse politie niet geholpen bij het opsporen van een Nederlandse verdachte in een internet-misbruikzaak. Had de politie dat wel gedaan, had Aydin C., de verdachte in de Amanda Todd- zaak, twee jaar eerder in beeld kunnen komen. Dit blijkt uit onderzoek van het VARA-programma ZEMBLA, dat de hand wist te leggen op het strafdossier van Aydin C.
Aydin C. werd in januari 2014 in de omgeving van het Brabantse Oisterwijk opgepakt voor onder andere de beruchte Amanda Todd-zaak uit Canada.
In 2012 doet de Noorse politie onderzoek naar een aangifte van een 17-jarig Noors meisje. Ze wordt door een onbekende man via internet seksueel misbruikt, bedreigd en gechanteerd. De man heeft pornografische beelden van het meisje die werden gemaakt toen ze 14 jaar oud was. De Noren achterhalen het IP-adres van de belager. Hij blijkt een internetverbinding van een huisje op een recreatiepark in de omgeving van het Noord-Brabantse Oisterwijk te gebruiken. De Noorse politie vraagt haar Nederlandse collega’s om daar onderzoek te doen. Maar de Nederlandse politie doet dat niet. Want, zo laat het Openbaar Ministerie aan ZEMBLA weten, het is een kwestie van prioriteiten stellen:
Op het moment dat wij misschien onze capaciteit daarin hadden gestoken hadden wij een andere zaak moeten laten liggen.
Een jaar later in september 2013 tipt Facebook ook de Nederlandse politie. Die tip leidt tot de aanhouding van Aydin C. in januari 2014. Pas daarna trekt de Nederlandse politie het Noorse spoor na. Ze zoeken naar meer bewijs tegen C. en verdenken hem ervan het IP-nummer uit de Noorse zaak te hebben gehackt. De politie ontdekt dan pas dat Aydin C. op dat moment vlak naast het huis van de gehackte verbinding woonde. Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen (VU) concludeert in ZEMBLA:
“Ze waren bij die man uitgekomen als ze er twee jaar geleden heen gegaan waren. En nu zijn ze op een andere manier bij die man uitgekomen. 2 jaar later. Zo eenvoudig is het.”
Het Openbaar Ministerie zegt in ZEMBLA:
Als je inderdaad bij iedere melding die wij binnen krijgen daar volle politiecapaciteit op zouden zetten, dan zou dit wat u schetst een uitkomst kunnen zijn. Maar zo zit de wereld helaas niet in elkaar. Wij kunnen dat niet bij iedere zaak.
Verder blijkt uit het ZEMBLA-onderzoek dat in 2013 tenminste drie Nederlandse minderjarige slachtoffers zich melden bij de Nederlandse politie omdat ze via internet seksueel misbruikt worden. Ook van deze zaken wordt Aydin C. verdacht. Er wordt gesproken over tussen de 50 tot 80 veelal minderjarige slachtoffers die C. gemaakt zou hebben, waaronder het 15-jarige Canadese slachtoffer Amanda Todd. Amanda Todd pleegt in oktober 2012 zelfmoord. Ze is tot wanhoop gedreven door pesterijen over een naaktfoto die C. had verspreid via het internet.
ZEMBLA is te zien op donderdag 4 december om 20.25 uur bij de VARA op NPO 2.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.