149

Nederlandse smerigheid krijgt verkapte subsidie

Onderzoek GroenLinks: Bijna 100 vieze grootverbruikers krijgen verborgen subsidie ... Kamerlid Liesbeth van Tongeren: 'Bedrijven als KLM, RWE en Tata Steel zijn zo afhankelijk van staatssteun als een junk van de naald' ... Steun aan fossiele brandstofgebruiker loopt in de miljarden euro's

In Nederland zijn er bijna honderd producenten en grootverbruikers van fossiele energie die verborgen subsidie krijgen. GroenLinks kwam daar achter door in 2010 het meldpunt ‘Fossiel Schandaal’ te openen. De vervuilende bedrijven zijn onder andere KLM, RWW en Tata Steel.

GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

Bedrijven als KLM, RWE en Tata Steel lijken wel verslaafd aan deze staatssteun voor vuile energie. Terwijl ze uit zichzelf winst moeten kunnen maken. Via belastingvrijstellingen, kredietgaranties en andere financiële voordeeltjes spekt minister Verhagen de kas van deze bedrijven. Zo beloont hij ouderwetse stroomopwekking en belemmert hij de vergroening van de economie. Het CDA pleit in het rapport ‘Kiezen en Verbinden’ voor het beprijzen van milieuvervuilende producten en diensten. Maar de dagelijkse praktijk is anders. Verhagen beloont vervuilers in plaats van ze te laten betalen.

Volgens GroenLinks loopt de steun aan ‘vervuilende’ bedrijven in de miljarden euro’s. Uit een eerder onderzoek van CE Delft en Ecofys bleek dat er jaarlijks zo’n 5,8 miljard overheidsgeld naar fossiele energie gaat. Daarnaast genieten vele van die bedrijven ook nog belastingvrijstellingen, kredietgaranties en andere ‘financiële voordeeltjes’. Zo hoeven grootverbruikers van energie nauwelijks energiebelasting te betalen. Dat kost de overheid jaarlijks 1,8 miljard euro. Ook het niet voeren van accijns op kerosine kost de overheid jaarlijks 1,7 miljard.

GroenLinks vindt staatssteun aan fossiele energie niet passen in de Nederlandse economie omdat die de meeste vervuilende is. Van Tongeren wil dat Verhagen de eerste 18 verklapte subsidies aan bedrijven aanpakt.

Op een eerlijk speelveld kan schone energie de markt veroveren. Bovendien levert het de schatkist miljarden op. Vieste schouders, zwaarste lasten.

Het meldpunt werd in oktober 2010 in het leven geroepen. Een deskundige jury selecteerde een top 18 van de meer vervuilende bedrijven die subsidie ontvangen. GroenLinks hoopt dat bedrijven de maat nemen aan bedrijven als Unilever en Philips die openlijk voor groene maatregelen kiezen.


cc-foto: DailyM

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (149)