29

Nederlandse spaarder breekt nieuw record

Spaartegoed loopt op tot 339 miljard

Nederlandse consumenten hadden in mei ruim 339 miljard euro aan spaargeld. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds het begin van de kredietcrisis in 2007 nam het totale Nederlandse spaartegoed met ruim 30 procent toe ondanks de historische lage rentes. meldt het CBS. 

De consument spaart voor een appeltje voor de dorst, maar ook omdat hij denkt dat sparen nog steeds geld oplevert”

Dit zegt Daniel de Wild van vergelijkingssite Independer. De Wild. Maar niets is minder waar. ‘Een vrij opneembare spaarrekening heeft op dit moment een gemiddeld rentepercentage van 1,2 procent. Als je de inflatie van 1,1 procent daar vanaf trekt, heeft sparen nauwelijks nog zin’, zegt de Wild. 

Lage rente
Eind maart hadden Nederlandse huishoudens ongeveer 328 miljard euro op hun spaarrekeningen staan, 4,2 procent meer vergeleken met een jaar eerder. Opvallend is dat er op deze termijndeposito’s, die meer rente opleveren dan gewone spaarrekeningen, 7 miljard euro minder staat vergeleken met vorig jaar. Nederlanders laten zich dus niet verlijden om minder te sparen, ondanks de lage rentestand.

Zwartsparen beboet
Vanaf 1 juli is de boete voor ‘zwartsparen’ verhoogd. De zwartspaarder moet dan 60% van de verschuldigde belasting over het zwarte spaargeld aan boete betalen. Hiervoor was het nog mogelijk om als zwartspaarder je geld aan te geven en kon er op die manier gekeken worden of er een regeling getroffen kon worden, dat is nu dus voorbij. 

RD.nl:
Nederlandse spaartegoeden naar nieuw record Nu.nl
Foto cc: Judy van der Velden

Geef een reactie

Laatste reacties (29)