12

Nederlandse Staat aangeklaagd voor klimaatverandering

Urgenda eist effectiever klimaatbeleid

Actieorganisatie Urgenda vindt dat de regering meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan en Nederlandse burgers te beschermen.

Urgenda heeft met – 900 mede-eisers – de rechtbank in Den Haag dinsdag gevraagd een ‘moedig vonnis’  te wijzen in de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. Zij willen dat de staat verplicht wordt gesteld een effectiever klimaatbeleid te voeren. Volgens Urgenda is juridische dwang nodig is om de staat tot politieke actie te bewegen:

Zonder extra maatregelen om de uitstoot van CO2 drastisch te beperken, stevent Nederland af op een milieuramp  

Nederland kan zich volgens Urgenda niet verschuilen achter EU-beleid of achter falend klimaatbeleid van andere veel grotere landen, zoals de Verenigde Staten en China, maar heeft een eigen zorgplicht naar burgers.

De gang naar de rechter is volgens Urgenda oprichter Jan Rotmans niet langer ongewoon:

 
Ook vanuit het buitenland is er belangstelling voor deze zaak. Huffington Post columniste Kelly Rigg benadrukt het belang van deze gang naar de rechter, helemaal na de aanname van de Oslo principes waarin – met name overheden van ontwikkelde landen –verantwoordelijk worden gehouden voor maar liefst 70 procent van de wereldwijde uitstoot van gassen tussen 1890 en 2007. 

The Oslo principles demonstrate that this case is relevant not only to the Netherlands and can (and should!) be taken up by citizens all over the world

Of de rechtbank zich uit durft te spreken tegen de Nederlandse Staat blijft de vraag. 

Volkskrant: Urgenda vraagt rechter ‘moedig vonnis’ te wijzen in klimaatzaak

CC Foto: Alex Abian 

Geef een reactie

Laatste reacties (12)