Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse Staat aangeklaagd voor klimaatverandering

  •  
14-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vervuiling_300.jpeg
Urgenda eist effectiever klimaatbeleid
Actieorganisatie Urgenda vindt dat de regering meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan en Nederlandse burgers te beschermen.
Urgenda heeft met – 900 mede-eisers – de rechtbank in Den Haag dinsdag gevraagd een ‘moedig vonnis’  te wijzen in de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. Zij willen dat de staat verplicht wordt gesteld een effectiever klimaatbeleid te voeren. Volgens Urgenda is juridische dwang nodig is om de staat tot politieke actie te bewegen:
Zonder extra maatregelen om de uitstoot van CO2 drastisch te beperken, stevent Nederland af op een milieuramp    
Nederland kan zich volgens Urgenda niet verschuilen achter EU-beleid of achter falend klimaatbeleid van andere veel grotere landen, zoals de Verenigde Staten en China, maar heeft een eigen zorgplicht naar burgers.
De gang naar de rechter is volgens Urgenda oprichter Jan Rotmans niet langer ongewoon:
Twitter_klimaar_300
  Ook vanuit het buitenland is er belangstelling voor deze zaak. Huffington Post columniste Kelly Rigg benadrukt het belang van deze gang naar de rechter, helemaal na de aanname van de Oslo principes waarin  – met name overheden van ontwikkelde landen – verantwoordelijk worden gehouden voor maar liefst 70 procent van de wereldwijde uitstoot van gassen tussen 1890 en 2007. 
The Oslo principles demonstrate that this case is relevant not only to the Netherlands and can (and should!) be taken up by citizens all over the world
Of de rechtbank zich uit durft te spreken tegen de Nederlandse Staat blijft de vraag. 
CC Foto: Alex Abian 

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.