Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse staat afgezet bij hek om koninklijke villa

  •  
20-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
oepshek300
Staat betaalde 4 ton te veel aan buurvrouw voor twee kleine stroken grond rond de Griekse vakantievilla van het koningspaar
De Nederlandse staat heeft maar liefst 461.000 euro betaald voor de pacht van twee stroken grond rond de vakantievilla van koning Willem-Alexander in Griekenland. Een buurvrouw ontving de royale som zodat op die grond een beveiligingshek geplaatst kon worden. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van RTL Nieuws.
Een Griekse advocaat zou in opdracht van minister Opstelten van Justitie de opdracht hebben gekregen om de grond koste wat kost te verkrijgen. Die kosten kwamen uiteindelijk neer op bijna een half miljoen euro, terwijl de werkelijke marktwaarde van de grond volgens de stukken slechts 35.414 euro bedraagt. Volgens de notariële akte zijn de twee stroken land (van 1034 en 376 m2) onder meer bedoeld voor het plaatsen van een ‘beveiligingshek’. De Nederlandse staat heeft het recht om 30 jaar lang te beschikken over de grond.
Premier Rutte heeft de aanleg van het beveiligingshek al eerder gemeld, maar in zijn antwoorden op Kamervragen geen bedrag genoemd. De premier schreef onder meer:
Ten behoeve van de beveiliging van de Koning, zijn gezin en hun omgeving is, naast voorzieningen in de woning, op het terrein een bijgebouw gerealiseerd. Verder wordt een beveiligingshek gerealiseerd. (…) De kosten voor de beveiliging komen voor rekening van de staat.
De villa van het koningspaar was begin juni al een hot topic in de Griekse media, na berichten dat ‘alle geldende wetten zijn omzeild’ voor de uitbouw rond de villa. Volgens de rijksvoorlichtingsdienst was er onder meer een steiger in zee en een hek rond het huis aangelegd ter beveiliging van het huis van de koning, maar waren alle benodigde vergunningen daartoe door de Griekse overheid verstrekt.
Particuliere havens of stranden liggen in Griekenland gevoelig, omdat privatisering van de stranden een politiek issue is. Volgens de Griekse wet moet iedereen te allen tijde het strand en de zee kunnen bereiken. Ook bouwen aan de Griekse kust is aan veel bureaucratische voorwaarden verbonden. De Oranjes zouden deze papieren hindernissen allemaal in een klap hebben omzeild met ministeriële hulp.
In 2007 ontstond een soortgelijke controverse nadat het koningspaar een luxe vakantievilla wilde kopen in Mozambique. Na het uiten van politieke en maatschappelijke bezwaren over de hoge beveiligingskosten van koninklijke vakanties in een Afrikaans ontwikkelingsland besloot de koning in 2009 van de aankoop af te zien.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.