Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse subsidie voor megastallen Russische miljardair Abramovitsj

  •  
24-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
413 keer bekeken
  •  
radar.jpg
Steenrijke Chelsea-eigenaar krijgt subsidie van Bleker om megastallen in Rusland te bouwen... 90 miljoen euro was eigenlijk bedoeld voor ontwikkelingshulp aan kleine boeren...
De russische miljardair Abramovitsj en onder andere multinational Nutreco strijken miljoenen euro’s subsidie op van het ministerie van Landbouw en uit het potje voor Ontwikkelingssamenwerking. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier dat Tros-Radar gisteren presenteerde.
Bekijk de video in andere formaten. Volgens het rapport subsidieert de Nederlandse overheid al jaren de bouw en uitbreiding van megastallen in het buitenland. Zo droeg Den Haag tussen 2006 en 2011 voor 750.000 euro bij aan de uitbreidingsplannen van Omsky Bacon van 250.000 naar een half miljoen varkens. Omsky Bacon is een dochterbedrijf van miljardair Abramovitsj. En de grootste varkensboer van Nederland, Van Genugten, kreeg 700.000 euro van ontwikkelingshulp voor de bouw van een grote varkensstal in Bosnië.
In Nederland is de megastal controversieel, er bestaat veel weerstand tegen vanwege de omstandigheden waarin de dieren zich bevinden. Volgens Stichting Wakker Dier betaalt de Nederlandse burger zonder het te weten mee aan de bouw van megastallen in het buitenland. De omstandigheden in die megastallen zouden nog slechter zijn.
Morgen discussieert het parlement opnieuw met staatssecretaris Bleeker over megastallen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.