189

Nederlandse taal komt oorspronkelijk uit Turkije

Studie wijst uit: Oorsprong Indo-Europese taalfamilie, waar het Nederlands deel van uitmaakt, ligt in Anatolië

Dat de typisch Nederlandse tulp zijn oorsprong vindt in Turkije wisten we al. Daar komt nu bij dat onze taal ook afkomstig is uit die regio. Dat meldt Nu.nl op basis van een onderzoek van het Max Planck Instituut in Nijmegen.

De taalfamilie van Indo-Europese talen is afkomstig uit Anatolië, het gebied waar nu Turkije ligt. Tot deze familie behoren meer dan 400 talen, waaronder ook het Nederlands. Het is één van de grootste taalfamilies ter wereld.

Wetenschappers twistten lange tijd over de oorsprong van de Indo-Europese taalfamilie. Sommigen zagen Anatolië als de bron, maar anderen wezen de Russische steppes ten noorden van de Kaspische zee als oorsprong aan. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat het toch Anatolië is.

De onderzoekers gebruikten bij hun studie een techniek die wordt gebruikt door biologen om de familieband tussen organismen aan te tonen. De taalwetenschappers maakten eens stamboom van woorden die dezelfde oorsprong hebben, woorden als ‘neef’, ‘nephew’ en ‘neveu’. Door de overeenkomsten te analyseren kwamen ze tot de conclusie dat alle Indo-Europese talen hun oorsprong hebben in Anatolië.

Nu.nl: Nederlandse taal van oorsprong uit Turkije

Geef een reactie

Laatste reacties (189)