Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse twittervuilnisbak achtervolgt Amerikaanse politici

  •  
14-06-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Flickr_Obama_ipad300.jpg
Politwoops toont ijlings verwijderde tweets
Foutje gemaakt in een tweet? Je mond voorbij getwitterd? Snel deleten, met wat geluk heeft nog niemand het gezien. Het is een luxe die politici in Nederland al een aantal jaar niet meer hebben. De website Politwoops.nl bewaart en toont namelijk al hun verwijderde tweets. Nu treft ook politici in de VS dat lot. In samenwerking met de Sunlight Foundation, die zich hard maakt voor transparantie in de Amerikaanse politiek, is onlangs Politwoops.com gelanceerd.
Door redactie Joop
6892968479_14ccbaf1f5
Politwoops.nl werd in 2010 gelanceerd op een van de Hack de Overheid-dagen van stichting Open State. Wereldwijd heeft Politwoops al vele zustersites, van Estland tot Tunesië. In Nederland zijn de meeste politici “in kaart gebracht”,  vertelt Lex Slaghuis, woordvoerder van Open State. Ruim 2000 mensen worden momenteel gevolgd, uit iedere laag van de overheid.
De meeste tweets worden verwijderd omdat er spelfouten in staan. Toch zijn bij een snelle blik op de website al wat opmerkingen te vinden die waarschijnlijk zijn weggehaald omdat ze verkeerd kunnen worden opgevat. “In Nederland zijn er nog geen grote schandalen uit voortgekomen”, zegt Slaghuis, “Maar in het buitenland zijn er op deze manier wel eens relaties onthuld.” “Er is een enkele Nederlandse politicus”, vervolgt Slaghuis, “, ik geloof van de SP, die structureel zijn verleden wist. Die haalt alles weg dat ouder is dan een jaar. Je kunt dat paranoïde noemen of mediawijs, het is maar hoe je het bekijkt.”
De politieke strijd wordt tegenwoordig niet alleen uitgevochten in lange debatten bij de NOS, maar steeds vaker ook op sociale media zoals Twitter. Met de verkiezingen in aantocht zal menig politicus zich op Twitter wagen. Maar het kan nauw luisteren, 140 tekens moeten volstaan om een boodschap over te brengen. Een foutje is makkelijk gemaakt en dankzij Politwoops moeilijk terug te nemen.
Zelf is Slaghuis niet goed ingevoerd in de politieke kant van het verhaal van Politwoops. “Ik zal je niet kunnen vertellen hoeveel stemmen welke partij gaat halen”, zegt hij. “Wel ben ik in het bijzonder geïnteresseerd in de effecten van moderne technologie op de samenleving, de politiek en de werking van de democratie. Daartoe is Politwoops ontwikkeld.”
Ook met de ontwikkeling van de websites in het buitenland wil Open State een bijdrage leveren aan de transparantie van de politiek ter plaatse. “Vergeleken met de rest van de wereld heeft Europa niet zo’n groot corruptie-probleem. In landen waar corruptie wel een groot probleem is, is de bevolking zich daar vaak niet van bewust. Aan dat bewustzijn kun je werken”, aldus Slaghuis. 
De organisatie heeft nu ook verzoeken ontvangen uit Chili en Brazilië. In Amerika is samengewerkt met de Sunlight Foundation, die geen politieke voorkeur heeft, maar wel ijvert voor openheid en afrekenbaarheid in de politiek. Slaghuis vindt het fijn dat zijn kleine Nederlandse bedrijf in de VS in zee is gegaan met een grote organisatie die breed gedragen wordt. “Het enige probleem waar wij tegenaan kunnen lopen is dat Twitter zegt ‘we sluiten jullie af’. De kans daarop wordt een stuk kleiner als je een stevige partner hebt.”
In de VS hebben politici al niet heel veel privacy. De belangrijkste taak voor de Amerikaanse Politwoops wordt het onthullen van financiële constructies achter de financiering van de verkiezingscampagnes van Republikeinen en Democraten. 
Omdat de spelfouten niet altijd even interessant zijn, wordt er hard gewerkt aan een nieuwe functie op Politwoops. “We proberen de computer te leren spelfouten te herkennen”, legt Slaghuis uit. “Het is een vorm van artificiële intelligentie. De spelfouten kunnen we er dan uit filteren, waardoor alleen tweets zichtbaar blijven die om een andere reden interessant zijn.”
Een andere taak die de medewerkers van Politwoops in Nederland voor hun kiezen krijgen is iedereen eruit te halen die na de verkiezingen niet meer interessant is. “We krijgen nu al vaak verzoeken van oud-raadsleden die uit de database willen worden gehaald, omdat ze om een privé-tweet weer in de lijst komen. Aan die verzoeken voldoen we altijd”, aldus Slaghuis.
Het bewaren van wat anderen verwijderen is niet onomstreden. Google-topman Eric Schmidt bijvoorbeeld ziet het als een groeiend probleem. Mensen raken daardoor nooit verlost van daden uit het verleden. Hij zou het wenselijk vinden als er een delete-key op internet komt waardoor informatie ook echt kan verdwijnen. Misschien is een technische oplossing mogelijk maar eerder verwacht hij dat in de praktijk de sociale mores verandert en het openbaren van verwijderde informatie als onwenselijk wordt gezien, al dan niet geholpen door juridische maatregelen.
Wat vind jij? Hebben politici recht op een delete-knop? Of is het juist goed verwijderde tweets te tonen?
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.