76

Nederlandse vakantieganger in de bres voor vluchtelingen

Nederlander onderbreekt vakantie in Macedonië om aan de grens vluchtelingen te helpen

De Nederlandse Said Laouaji is samen met zijn vrouw op vakantie in Macedonië. Daar zag hij beelden van de enorme stroom vluchtelingen, wachtend op de trein om via Servië en Hongarije verder Europa in te trekken. Sinds Macedonië donderdag de noodtoestand uitriep en de zuidgrens afsloot, bivakkeren duizenden mannen, vrouwen en kinderen zonder eten of drinken in het grensgebied.


‘Ik zag de beelden eergisteren op televisie en dat deed mij pijn,’ zegt Laouaji tegen RTL Nieuws. De Nederlander plaatste berichten op Facebook en via WhatsApp om zo mensen aan te sporen iets te doneren. Laouaji stapte in de auto richting het grensgebied en van het opgehaalde geld kocht hij levensmiddelen. Die deelt hij nu uit op het station.

In tegenstelling tot lokale handelaren, deelt Laouaji het eten gratis uit.

‘Normaal betaal je voor een kilo bananen een euro en ze verkopen nu een banaan voor een euro per stuk. Dat geldt voor veel dingen. Alles is in een keer drie, vier keer zo duur.’

De mensen komen vanuit Griekenland, waar geen werk is, en hebben als gedroomde eindbestemming Duitsland. De vluchtelingen zijn Macedonië een doorn in het oog. Het Balkanland is er alles aan gelegen de mensen zo snel mogelijk de grens weer over te krijgen. Daarbij is de afgelopen tijd geregeld geweld gebruikt door de oproerpolitie. Met traangas en flitsgranaten probeerden zij de stroom vluchtelingen terug te dringen. Desondanks wisten dagelijks enkele duizenden ontheemden de grens over te steken.

Inmiddels houdt Macedonië de vluchtelingen niet meer tegen. De oproerpolitie is nog wel aanwezig, maar laat de mensen ongehinderd oversteken. Bij de treinen richting Servië staan lange rijen. Dat geldt ook voor de bussen die achter het station geparkeerd staan. Laouaji gaat ondertussen door met uitdelen van voedsel tot zijn vakantie erop zit.

‘Ik vlieg dinsdag terug. Zolang de donaties binnenkomen, blijf ik eten kopen en uitdelen aan de mensen.’

Video: RTL Nieuws/YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (76)