Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse voorwaarden voor noodhulp gaan Sint-Maarten te ver

  •  
23-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
37086140744_a6b02b7998_z
Sint-Maarten, dat zwaar getroffen is door orkaan Irma, heeft dringend hulp nodig voor de wederopbouw van het eiland. Nederland is wel bereid hulp te bieden, maar niet zonder daar iets voor terug te krijgen. Het kabinet heeft harde eisen gesteld – in een ultimatum – voor het geven van honderden miljoenen aan hulp. Zo zou de Nederlandse marechaussee de grensbewaking moeten overnemen, en wil het kabinet dat Sint Maarten niet langer de oprichting van een zogeheten Integriteitskamer blokkeert. Sint Maarten vormt binnen het koninkrijk een autonoom land.
De premier van Sint-Maarten William Marlin heeft in een brief bedankt voor het aanbod, en zegt niet akkoord te gaan met de voorwaarden, omdat “de hulp rekening moet houden met de wettelijke bevoegdheden en verantwoordelijkheden van Sint-Maarten”.
Nederland en Sint-Maarten overleggen al sinds 2015 over de oprichting van een Integriteitskamer. Georganiseerde misdaad en het openbaar bestuur op Sint-Maarten schijnen er nauw verweven te zijn; in hoeverre zou door een Integriteitskamer onderzocht moeten worden, vindt Nederland. Sint-Maarten vindt dat dit ongewenste Nederlandse inmenging is. Het kabinet lijkt de ramp nu aan te grijpen om de eigen zin door te duwen. Marlin heeft bovendien reeds aangekondigd dat hij de ramp niet wil politiseren.
cc-foto: Mark Yokoyama

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.