164

Nederlandse vrouw in cel Qatar na verkrachting

Een Nederlandse vrouw wordt al sinds maart vastgehouden in Qatar, nadat zij in de hoofdstad Doha verkracht zou zijn. Dat meldt Metro vrijdag. Het gaat om de 22-jarige Laura de B. uit Utrecht die daar met een vriendin op vakantie was. De B. denkt dat bij het uitgaan iets in haar drankje is gedaan, waarna ze in een voor haar vreemd appartement wakker werd

De B. ging die ochtend direct naar het politiebureau om aangifte te doen, maar behalve de dader werd ook zijzelf aangehouden. Voor de wet in Qatar is De B. namelijk niet alleen het slachtoffer, maar wordt zij er bizar genoeg óók van beschuldigd buitenechtelijke seks te hebben gehad. Als zij schuldig bevonden wordt, kan zij een gevangenisstraf van één tot drie jaar opgelegd krijgen.

Metro sprak met de Nederlandse advocaat Brian Lokollo die De B. bijstaat, omdat zij in Qatar zelf tot voor kort geen juridische bijstand kreeg. Volgens de advocaat overheerst momenteel de schaamte bij de vrouw:

Ze heeft het idee dat als ze terug naar Nederland komt, iedereen haar met de nek aan zal kijken, terwijl zij zelf het slachtoffer is.

Het geheel is volgens Lokollo ‘een traumatische ervaring’. Ten eerste zijn alle zittingen in het Arabisch, een taal die de vrouw niet spreekt. Daarnaast zou zij onder druk zijn gezet papieren te ondertekenen, waarvan wordt vermoed dat het om een schuldbekentenis gaat. Daar komt nog bovenop dat de familie van de dader haar lastigvalt en eist dat zij en de man trouwen, omdat dat de enige manier zou zijn om hem vrij te krijgen.

De Nederlandse ambassade in Doha weet van de zaak, maar volgens De B. verleent de ambassade nauwelijks hulp. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte, maar zegt zich niet te kunnen mengen in de rechtsgang aldaar. Daphne Kerremans, woordvoerder van het ministerie laat weten:

We hebben haar een lijst met advocaten gegeven, hebben haar meerdere keren bezocht en hebben haar haar koffer gebracht. We hebben begrepen dat ze nu zelf een advocaat heeft gekozen, maar daar hebben we nog geen contact mee gehad.

Maandag 13 juni zal De B. opnieuw voor de rechter moeten verschijnen. Zij heeft echter geen idee of het een nieuwe hoorzitting is, of dat zij een vonnis te horen krijgt. Volgens de advocaat tast de vrouw volledig in het duister over de formulering van de aanklacht en of ze van nog meer zaken verdacht wordt. Ook op Buitenlandse Zaken is dat niet duidelijk:

Het verweer van de verdachte is dat de vrouw vrijwillig seks met hem heeft gehad en dat ze er zelfs geld voor heeft gevraagd, dus het onderzoek is nog in volle gang. We moeten afwachten hoe de zitting van maandag verloopt.

Geef een reactie

Laatste reacties (164)