85

‘Nederlandse vrouw werkt te weinig’

Yves Leterme legt zijn vinger op de zere plek; de zwakte van de Nederlandse economie ... Eén van de oorzaken: te weinig vrouwen werken fulltime

Te veel vrouwen in Nederland werken parttime. Daardoor heeft Nederland een lage arbeidsproductiviteit met als gevolg minder economische groei. Dat zegt Yves Leterme, oud-premier van België en adjunct-secretaris-generaal van denktank OESO in het AD. Die vrouwen die niet fulltime werken zijn een zwakte van de Nederlandse economie.

Leterme vraagt zich af of parttime werken wel een vrijwillige keuze is van de vrouwen:

Ik weet het niet. Het kan ook een noodzaak voor vrouwen zijn. En het kan zo zijn dat bedrijven vrouwen niet laten doorstromen naar voltijdbanen. Waarom zouden anders in vergelijkbare landen vrouwen wel meer uren werken?”

Volgens Leterme is in Nederland de economische groei lager dan in driekwart van de andere geïndustrialiseerde landen. Hij wijt dat onder meer aan de parttime banen van vrouwen:

Nederland heeft de crisis goed opgevangen. Het heeft een een goed opgeleide bevolking. Het is een van de grootste exportlanden ter wereld. Maar er zijn punten waarop het beter kan.”

In een poging de Nederlandse vrouw te emanciperen, zei minister Jet Bussemaker vorig jaar nog dat vrouwen ‘te veel’ op de zak van hun man ‘teren’. In haar Emancipatienota schreef ze onder meer:

Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat, als het inkomen van hun man wegvalt, het gezin niets heeft om op terug te vallen.

Hoewel in Nederland 70 procent van de vrouwen werkt, is slechts de helft economisch zelfstandig. Bussemaker destijds:

Vorige week zat ik bij de talkshow van Eva Jinek en daar sprak ik Patricia Paay. Dat is een vrouw van wie je wel kan zeggen dat ze veel heeft bereikt. Maar toch zei ook zij: ‘Ik voelde me alijd schuldig. Ik bleef alltijd maar denken hoe ik het iedereen naar de zin kon maken’ Vrouwen zouden meer moeten denken: ‘Ik heb mijn baan en als ik daar ben ben ik daar’. Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen dat de overheid zoveel in ze heeft geïnvesteerd.

Stand.nl vraagt haar luisteraars in een poll naar hun mening over de kwestie. De stelling ‘Meer Nederlandse vrouwen moeten fulltime werken’ blijkt tot nu toe geen populaire: slechts een kwart van de luisteraars is het daar mee eens.

AD: ‘In Nederland werkt vrouw te veel parttime’

cc-foto: OECD

Geef een reactie

Laatste reacties (85)