30

Nederlandse ziekenhuizen zijn vies

Zembla: Ziekenhuisartsen lappen hygiëneregels aan hun laars ... Verplegers en artsen zijn bang om elkaar hierop aan te spreken

Nederlandse ziekenhuizen zijn nog steeds vies. In 2009 toonde ZEMBLA al met verborgen camerabeelden aan dat Nederlandse ziekenhuizen vies waren. Volgens deskundigen sterven mede daardoor onnodig veel patiënten. De ziekenhuizen beloven met strenge hygiënemaatregelen het sterftecijfer terug te brengen. Nu, drie jaar later, gaan er jaarlijks nog steeds honderden mensen onnodig dood aan infecties die ze hebben opgelopen in het ziekenhuis, zo blijkt uit ZEMBLA. Hoe kan dat?

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Artsen en verpleegkundigen dragen ringen, horloges, armbanden en piercings terwijl dat ten strengste verboden is. Dat laat Zembla vrijdagavond met verborgen camerabeelden zien. Met het dragen van sieraden kunnen levensbedreigende bacteriën worden overgedragen aan patiënten. Tegelijkertijd heerst er een angstcultuur waardoor verplegers en artsen elkaar hierop niet durven aan te spreken.

“We zien wel dat artsen zich niet aan de regels houden, maar we durven er niets van te zeggen”, vertelt een verpleegkundige in de uitzending 21 september. Professor Johan Lange, hoogleraar chirurgie aan het Erasmus MC, constateert dat juist die angst gevaarlijke situaties voor de patiënt oplevert. Hij zegt in ZEMBLA: “De cultuur is op dit moment ongeschikt om elkaar aan te spreken.”

Zembla-verslaggever Ton van der Ham ging drie jaar geleden al undercover in ziekenhuizen, toen als schoonmaker. Dat resulteerde in de ZEMBLA-uitzending ‘Vieze Ziekenhuizen’. Artsen vertellen aan Van der Ham dat ze weten dat ze geen ring en horloge mogen dragen, maar dat ze het gewoon niet zo nauw nemen met de regels.

Arts en microbioloog professor J. Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda constateert na het zien van de beelden “een totaal gebrek aan discipline in de ziekenhuizen”. “Er is een patroon van vrijblijvend met de regels omgaan. Er is in geen enkel opzicht sprake van een veiligheidscultuur.”

Meer bij Zembla: Vieze Ziekenhuizen – Deel 2

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)