Laatste update 16:16
25

Nee, er is helemaal geen terreuralarm voor Europese stranden

In de Europese media wordt vandaag gretig een bericht rondgepompt dat terroristen deze zomer aanslagen willen plegen op toeristische stranden. Die waarschuwing zou afkomstig zijn van de Italiaanse geheime diensten, schrijft Bild vanochtend. En de sensatiemedia nemen het gretig over, ook in Nederland.

Het bericht werd de wereld in geslingerd door het Duitse sensatieblad Bild en jaagt het publiek logischer wijze de stuipen op het lijf. Het artikel stelt dat de plannen geënt zijn op de gruwelijke aanslag op badgasten in Tunesië. Andere sensatiemedia namen het over, vermoedelijk omdat het voor veel internetverkeer zorgt. Bombs under sunbeds and ISIS gunmen posing as ice cream sellers: Spy chiefs warn of summer of bloodshed on Europe’s beaches, kopte the Sun, compleet beelden van rouwende vakantiegangers. De Franstalige site 7sur7 zette er een angstaanjagende video bij van IS-strijders ook al meldde Bild dat de plannen afkomstig zouden zijn van de Afrikaanse terreurgroep Boko Haram. Het zou om Senegalezen gaan die zich voor zouden doen als verkopers van ijs en souvenirs. De krant maakt daarmee meteen alle ambulante handelaren van Afrikaanse afkomst verdacht.

ad

In Nederland tettert het AD vrolijk mee met de alarmsirenes: Geheime dienst waarschuwt voor aanslagen op stranden. Het artikel behoort tot de meest gelezen stukken van de site. De krant schrijft: “Italiaanse en Duitse veiligheidsdiensten waarschuwen voor aanslagen op populaire Europese stranden. Dat meldt de Duitse krant Bild.”

Wie de moeite neemt op de link te klikken leest bij Bild: Deutsche Sicherheitsbehörden wurden von italienischen Diensten informiert. Oftewel, de Duitse inlichtingendiensten waarschuwen zelf niet, ze werden door de Italianen geïnformeerd over de plannen.

Wie nog verder leest komt tegen het einde van het AD-artikel tegen “Een bron bij de afdeling anti-terrorisme in Italië verwerpt de waarschuwing, volgens de Italiaanse krant The Local. De vorderingen zouden ongegrond zijn. ,,Er is geen specifiek terreuralarm op de Italiaanse stranden”, aldus een bron bij de Italiaanse inlichtingendienst.”

De lezer die ook daar de moeite neemt om door te klikken leest bij The Local dat de inlichtingendiensten het niet alleen tegenover hen ontkennen maar ook tegenover het Italiaanse landelijke persbureau Ansa: 007 italiani: non è vero. Oftewel, Italiaanse 007: het is niet waar. (Ja, zo staat het er echt).

Het AD schrijft dus een alarmerend artikel op basis van anonieme informatie uit derde hand, waarvan ze weten dat het officieel ontkend wordt door degenenen die de bron zouden zijn. Hun berichtgeving over het Monster van Lochness is geloofwaardiger. Ook griezelig, maar je jaagt er onwetende vakantiegangers niet onnodig de stuipen mee op het lijf omdat het zo lekker scoort.

cc-foto: Santi, Sardinië

Geef een reactie

Laatste reacties (25)