Laatste update 23:30
36

Nee, nee en nog eens nee: alle alternatieve brexit-opties weggestemd

Maandagavond is in het Britse parlement gestemd over vier alternatieve brexit-plannen die in plaats van de deal van premier Theresa May konden komen. Zoals inmiddels te verwachten valt in de brexit-puinhoop, zijn alle vier de plannen met ruime meerderheid weggestemd.

De alternatieve voorstellen waren:

– Een ‘customs union’ waarmee de Britten lid zouden blijven van de Europese douane-unie, vooraf ingeschat als de meest populaire variant. Binnen de Europese douane-unie kunnen de Britten niet op eigen houtje handelsverdragen met andere landen buiten de EU sluiten. Ook Turkije heeft een soortgelijk akkoord met de EU. Deze optie haalde het nipt niet: 273 stemmen voor, 276 stemmen tegen.

– Een ‘common market 2.0’ waarbinnen vrij verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal gewaarborgd blijft. De Britten blijven aan het budget van de EU en mogen niet los van de EU het migratiebeleid bepalen. Een deal vergelijkbaar met die van Noorwegen. 261 parlementariërs stemden voor, 282 tegen.

– Een ‘confirmatory public vote’, oftewel: voor er definitief akkoord wordt gegaan met een brexit-deal, vindt eerst nog een referendum plaats. 280 stemden voor, 292 tegen.

– Een ‘parliamentary supremacy’ waarmee het Brexit-proces nóg langer gerekt kan worden. Op die manier is er voor de Britten meer tijd een werkbare oplossing te vinden. Als die uitblijft, heeft het parlement de laatste zeggenschap over een ‘no deal’ of het compleet intrekken van artikel 50 waardoor de Britten gewoon binnen de EU blijven. Dit alternatief was het minst populair: slechts 191 parlementariërs stemden voor, 292 tegen.

De huidige datum voor de uittreding is over minder dan twee weken. Nu het Britse parlement vanavond opnieuw heeft laten zien na zo’n ontzettend lange tijd nog altijd geen enkele vooruitgang te kunnen boeken, is de kans groot dat er zonder wat voor deal dan ook afscheid genomen wordt van de Europese Unie.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)