Laatste update 30 juni 2016, 11:13
72

Neelie Kroes duldt geen vragen over eigen integriteit en kapt interview af

Neelie Kroes heeft een interview met de Vlaamse VRT abrupt afgebroken, nadat ze enkele lastige vragen voorgeschoteld kreeg over haar eigen integriteit. De omroep sprak met de voormalige Eurocommissaris over de nasleep van het Brexit-referendum en het wantrouwen tegenover Brussel. De VRT vroeg zich af of Kroes daar misschien zelf ook aan had bijgedragen.

De journalist confronteerde Kroes met een uitspraak die zij deed bij haar aantreden als Eurocommissaris. Zij zei toen:

De meest belangrijke zin die ik opschreef en hier deze namiddag kom uitleggen, is dat na mijn termijn bij de Commissie ik geen verantwoordelijkheid meer zal opnemen in het bedrijfsleven. Zelfs niet bij bijvoorbeeld een bed and breakfast.

Twee jaar geleden lobbyde Kroes vanuit haar functie voor Uber. Op Twitter schreef zij destijds: ‘I want to start a new # tag … #UberIsWelcome in Brussels and everywhere. This is not the 19th century.’
Begin dit jaar, na afloop van haar commissariaat, accepteerde Kroes een betaalde functie bij het bedrijf.

Daarmee geconfronteerd antwoordt Kroes dat ze destijds niet kon weten dat er een nog een termijn zou volgen en dat ze zich aan de EU-regels heeft gehouden. ‘U kunt mij niet verhinderen dat ik op buitengewoon transparante wijze verantwoordelijkheden neem,’ zegt Kroes. Tijd om door te vragen krijgt de journalist echter niet, Kroes laat weten: ‘Zullen we stoppen, want ik heb nog andere afspraken, ja?’.

Het interview is te bekijken bij de VRT.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)