11

‘Neem veiligheidscultuur Ryanair onder de loep’

Bijna alle piloten willen onderzoek ... 'Diepgewortelde angstcultuur' zorgt mogelijk voor onveilige situaties 

De Ierse luchtvaartautoriteit IAA moet een onderzoek starten naar de veiligheidscultuur binnen de luchtvaartmaatschappij Ryanair. Dat betoogt een grote groep piloten van Ryanair zelf. Maandag is de uitkomst van een enquête naar buiten gebracht door de Ryanair Pilot Group, een vakorganisatie voor Ryanairvliegers. De uitkomsten zijn schokkend.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

De vakorganisatie heeft ruim 1000 gezagvoerders en copiloten van Ryanair ondervraagd. Dat is iets meer dan een derde van het totaal dat Ryanair in dienst heeft. Hiervan pleitte maar liefst 94 procent voor nader onderzoek naar de veiligheidscultuur van de vliegtuigmaatschappij omdat deze niet open en transparant zou zijn. 67 procent van de piloten heeft laten weten dat zij problemen met de veiligheid liever niet via het interne en ‘vertrouwelijke’ rapportagesysteem van Ryanair melden. Kritiek uiten bij hun werkgever is iets dat ze liever niet doen.

Evert van Zwol, voorzitter van de Ryanair Pilot Group, zegt in een verklaring:

Wij wilden eerst met een petitie komen, maar de directie van Ryanair kwam daarop onmiddellijk met dreigementen dat elke piloot die zo’n document zou ondertekenen, zou worden ontslagen. Daarom hebben we gekozen voor een anonieme enquête.”

Doordat de meldingsbereidheid bij Ryanair zo laag is, is er onvoldoende informatie over veiligheidsincidenten die zich reeds hebben voorgedaan.

Eerder luidden vier piloten van Ryanair de noodklok. Volgens hen zou de veiligheid in het geding komen doordat de vliegtuigmaatschappij personeel onder druk zet om zo weinig mogelijk te tanken en daarmee kosten te besparen. De piloten spraken van een ‘diepgewortelde angstcultuur’ binnen het bedrijf. “Wanneer piloten hun zorgen uiten worden ze gestraft.” Eén van de straffen is overplaatsing naar een basis ver van hun woonplaats.

Inmiddels heeft Ryanair de Twitter- en Facebookaccount van de Ryanair Pilot Group uit de lucht laten halen. Een woordvoerder laat weten: “We controleren op dit moment alle socialmedia-uitingen die met Ryanair te maken hebben. We willen daarmee voorkomen dat er valse pagina’s worden aangemaakt.” Evert van Zwol noemt het schandalig. Hij vergelijkt de actie van Ryanair met acties tegen de vakbonden uit de jarige twintig.

Eerder verscheen op Joop: Piloten RyanAir luiden noodklok: brandstofbeleid levensgevaarlijk
De Volkskrant: Piloten Ryanair willen onderzoek naar veiligheidscultuur

Geef een reactie

Laatste reacties (11)