16

Negen procent van mensen met bijstandsuitkering heeft parttime baan

Angst voor administratieve rompslomp houdt verdere doorstroom mogelijk tegen

Van de mensen met een bijstandsuitkering heeft negen procent van de mensen een parttime baan. Dat blijkt uit onderzoek van Divosa, de koepel van sociale diensten. Dat schrijft de NOS. Mogelijk levert de administratieve rompslomp met het verwerken van de extra inkomsten aarzeling om een parttime baan te nemen, zo denkt Rene Paas van Divosa. Vaak resulteert een eventuele terugbetaling aan de sociale dienst, in financiële problemen.

Van de alleenstaande ouders in het bezit van een bijstandsuitkering heeft 16 procent ook een parttime baan. En 20 procent van de mensen met een bijstand en een baan, stroomt uiteindelijk door naar een baan met voldoende inkomsten. Van de mensen die niet werken, stroomt 7 procent door.

Het administratieve rompslomp zou een reden kunnen zijn voor mensen om toch maar niet te gaan werken, zegt Rene Pas.

Als je bijstand krijgt maar daarnaast ook geld verdient, moeten de sociale diensten uitrekenen hoeveel je daarvan mag houden. (..) Dat is een enorm gedoe, want een bijstandsuitkering is netto en daar komt dan een bruto inkomen bij. Alleen specialisten kunnen dan uitrekenen hoeveel je precies mag houden.

NOS: Een op de elf bijstandsgerechtigden heeft baan

Foto: still uit NOS-reportage

Geef een reactie

Laatste reacties (16)