111

Negroïde uiterlijk maakt politie Gouda nerveus

Agenten zagen geweldloze demonstranten als bedreiging

Bij de landelijke Sinterklaasintocht, vorig jaar in Gouda, hebben mensen met een ‘negroïde uiterlijk’ voor onrust gezorgd bij de lokale politiemacht. De agenten werden ook zenuwachtig van mensen met een ‘links georiënteerd’ uiterlijk. Dit omdat de aanwezigheid van deze mensen zorgde voor “een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen”. De opmerkelijke analyse staat te lezen in het proces-verbaal op grond waarvan activist Jerry Afriyie volgende week wordt vervolgd.

Afriyie is een van de negentig activisten die vorig jaar tijdens de intocht werden gearresteerd en de enige van hen die daadwerkelijk wordt vervolgd. Op beelden van de arrestatie is te zien hoe Afriyie door meerdere agenten tegen de grond wordt gewerkt, waarna enkele van hen op hem zijn gaan zitten. Volgens de politie verzette Afriyie zich tegens zijn arrestatie en mishandelde hij daarbij een agent. Advocaat Tomas Kodrzycki is van plan de beelden te gebruiken tijdens het proces tegen zijn cliënt, die na zijn arrestatie werd ontslagen en zijn vergunning kwijtraakte om als beveiliger te mogen werken.

Voor de intocht van 2014 had de burgemeester van Gouda, VVD’er Milo Schoenmaker, een demonstratieverbod uitgevaardigd. Actievoerders kozen er daarop voor de intocht zwijgend bij te wonen, velen van hen gekleed in een T-shirt met opdruk ‘Zwarte Piet is racisme’ en met de rug naar de goedheilig man gekeerd. Dit leidde bij de aanwezige politieagenten tot een algeheel gevoel van onveiligheid.

In het proces-verbaal schrijft de politie:

Wij hielden ons op tussen het podium van Sinterklaas en de media. Wij zagen hier gezinnen met hun kleine kinderen staan en daartussen mensen, die opvielen door hun afwijkende uiterlijk met betrekking tot het beeld van mensen met gezinnen. Hun uiterlijk zou je kunnen typeren als links georiënteerd. Wij spraken deze mensen aan en hoorden dat zij geen antwoord gaven op eenvoudige vragen als: ‘Waar komen jullie vandaan en wat komen jullie hier doen of wat is jullie intentie?’ Wij zagen ook meerdere mensen met een negroïde uiterlijk zich tussen het genoemde podium en de opstelling van de pers begonnen te verzamelen. Sommige van hun hadden grote rugzakken en andere droegen t-shirts met teksten tegen racisme. Dit beeld gaf ons een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen.

NRC: Politie Gouda bezorgd om mensen met negroïde uiterlijk 

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (111)