193

Nekschot is uitgetekend

Omstreden cartoonist genekt door gebrek aan inkomsten

Gregorius Nekschot, bash-buddy van Theo van Gogh, stopt met tekeningen. Dat verklaart hij in de Volkskrant. Als belangrijkste reden noemt hij gebrek aan inkomsten. Zijn uitgever wilde geen nieuwe bundels uitbrengen en opdrachtgevers bleven weg.


In 2008 viel de politie het woonhuis van Nekschot binnen. Zijn computer en materiaal werd in beslag genomen. Justitie onderzocht of de vaak grove tekeningen van Nekschot discriminerend, kwetsend en in strijd met de wet waren. Net als Van Gogh richtte Nekschot zijn kritiek vooral op moslims.

De Volkskrant sprak met hem maar het artikel bevat geen enkel letterlijk citaat. 

Het brandt toch van binnen? Hij wil toch met zijn satirische snoeiharde tekeningen de boel wakker schudden? Hij haalt zijn schouders op en trekt een vies gezicht. Hij heeft helemaal geen boodschap, of ideeën, hij houdt er ook niet van. Dat is nou net waar zijn tekeningen over gingen, over mensen die achter grote boodschappen, ideeën of ideologieën aan liepen. Die zich manifesteren als gelijkhebbers, die machthebbers willen worden. De enige denker die hij weleens gelijk geeft, is Karel van het Reve, die bovendien in het allermooiste Nederlands denkbaar formuleert.  

Saillant detail, de enige politicus die hij prijst is Femke Halsema vanwege haar consequente opstelling.

Je moet je altijd bewust zijn dat je een pion kunt zijn in een groter spel, zegt hij, op zachte toon. De ene keer neemt een partij als de VVD het voor je op, vanuit het idee van de vrijheid van meningsuiting, en lijkt het een principiële kwestie te zijn en de andere keer blijkt dit van voorbijgaande aard en laten ze je vallen als een baksteen. Kijk maar naar de Vrijdenkersruimte die de VVD opeens niet meer nodig vond.

Uit de politiek kwam destijds veel steun voor Nekschot. VVD-leider Mark Rutte richtte samen met de PVV de zogeheten ‘Vrijdenkersruimte’ in de Tweede Kamer in waar het werk van Nekschot tentoon werd gesteld. Die ruimte werd eerder dit jaar opgeheven, kort nadat Joop tevergeefs probeerde er de omstreden Tuigdorp-cartoon van huistekenaar Adriaan Soeterbroek onder te brengen. PVV-leider Wilders had eerder geëist dat die cartoon van internet verwijderd moest worden. 

Joop schreef daarop een cartoonwedstrijd uit om te achterhalen wat de grenzen zijn van kritiek op Geert Wilders. Nekschot was een van de inzenders. De resultaten konden nooit getoond worden wegens ernstige bedreigingen van zelfverklaarde PVV-aanhangers aan het adres van VARA-medewerkers.

Nekschot is blij dat hij zelf nog leeft. De Volkskrant: “Hij hoeft niet meer bang te zijn dat zijn identiteit bekend wordt en dat ook hij te grazen wordt genomen. Het is het einde van de angst.”

De Volkskrant: Gregorius Nekschot stopt ermee. Helemaal.

Video: Nekschot te gast bij Pauw & Witteman, 24 februari 2009.

ANP-foto 3 juli 2008, Olaf Kraak: De VVD opent op vrijdag, een dag voor het zomerreces, een – vrijdenkersruimte – op haar fractieburelen in de Tweede Kamer. Kunstenaars, columnisten en cartoonisten, die op de een of andere manier te maken krijgen met censuur, kunnen daar hun werk tentoonstellen. Het initiatief komt nadat een motie van VVD en PVV sneuvelde om het werk van de kunstenaars Gregorius Nekschot, Soorah Hera en Ellen Vroegh een mooie plek te geven in het publieke deel van de Tweede Kamer. Op de foto twee bezoekers bij de tekeningen van Nekschot.

Geef een reactie

Laatste reacties (193)