Laatste update 23:20
30

Neo-nazi’s treden toe tot Slowaaks parlement

De neo-nazipartij LSNS, geleid door Marian Kotleba, heeft na de parlementsverkiezingen in Slowakije maar liefst 14 zetels weten te bemachtigen. Het is de eerste keer dat een neo-nazipartij in het Slowaakse parlement komt. Tot regeringsdeelname zal het evenwel niet leiden; alle andere partijen weigeren ook maar de minste samenwerking met de LSNS.

Wat opvallend is aan het aantal zetels voor de neo-nazi’s, is dat maar liefst 22 procent van kiezers die voor het eerst mochten stemmen, hun stem op de LSNS uitbrachten. Partijleider Kotleba sprak onlangs nog zijn bewondering uit voor het met de nazi’s collaborerende Slowakije uit de Tweede Wereldoorlog.

Volgens politiek analisten heeft Fico het aan zichzelf te danken dat de extreemrechtse partijen zoveel stemmen wisten te behalen. Door voortdurend angst voor migranten en vluchtelingen aan te wakkeren, heeft de premier het extreemrechtse gedachtegoed gevoed. Zijn politiek zou een angstklimaat hebben geschapen die nu tot onvoorspelbare gevolgen leidt.

De parlementsverkiezingen hebben voor grote politieke verdeeldheid gezorgd. Het lijkt erop dat in de aanloop naar het voorzitterschap van de Europese Raad, Slowakije geen stabiele coalitie zal kunnen vormen. Een politieke crisis lijkt nabij.

Hoewel de populistische Smer, de partij van vertrekkend premier Robert Fico, de verkiezingen heeft gewonnen, hebben zij slechts 28,3 procent van de stemmen binnen weten te halen. Goed voor 49 van de 150 zetels. Zeven andere partijen vullen de overgebleven zetels op. Bij de vorige verkiezingen wist Smer nog 44 procent van de stemmen te bemachtigen.

De tweede partij is de progressieve SaS-partij (“Vrijheid & Solidariteit”) met 21 zetels. De fractievoorzitter die eerder nog verklaarde nooit met Fico te zullen samenwerken, kwam daar direct na de verkiezingen al op terug. Dat geldt niet voor de eveneens populistische OL’aNO-partij (“Het Gewone Volk en Onafhankelijke Persoonlijkheden”), die een coalitie met Fico nog altijd uitsluit. Zij zijn met 19 zetels de derde partij in het Slowaakse parlement. De extreemrechtse SNS-partij, een eerdere coalitiegenoot van Fico, wist 15 zetels te behalen.

Bron: Politico

Geef een reactie

Laatste reacties (30)