Laatste update 28 augustus 2017, 13:17
78

Neonazi beschoot demonstranten in Charlottesville, politie deed niets

Er is een video opgedoken waarin een van de neonazi’s die demonstreerde in Charlottesville zijn wapen richt op een van de tegendemonstranten een toorts draagt, ‘Hey nigger’ schreeuwt en een schot lost. De gewapende man wandelde daarna doodgewoon langs een linie van Amerikaanse politie een paar meter verder. Geen van hen kwam in beweging.

Een van de tegendemonstranten die getuige was van de beschieting zegt tegen de New York Times: ‘We hoorden het allemaal en renden – ik weet zeker dat ze het gehoord hebben’ doelend op de aanwezige politie. ‘Ze maakten geen enkele beweging’.

Volgens verdachten is er zaterdagochtendeen verdachte in hechtenis genomen. Maar er is veel kritiek op de aanwezige politie. Inwoners van Charlottesville willen weten waarom de politie amper heeft ingegrepen tijdens de rechtsextremistische betoging, aangezien er zwaarbewapende mensen in gevecht raakten en er ook een rechtsextremist in een auto op de menigte inreed en een vrouw vermoordde. Veel van de demonstranten en tegendemonstranten geloven dat dit met opzet was.

De autoriteiten blijven echter volhouden dat er geen officieel bevel is gegeven om niet in te grijpen. Volgens hen zou geen van de agenten die maar een paar meter weg stonden van de schietpartij het geweerschot gehoord hebben.

Een woordvoerder van de politie van Virginia, zei tegen de New York Times dat de agenten niet ingegrepen hebben, omdat ze het schot niet hoorden vanwege het lawaai van de demonstratie. ‘Als een van onze agenten getuige was geweest van dat incident, hadden ze onmiddellijk gereageerd net als bij de vier andere arrestaties die gedaan zijn gedurende dat weekend’ aldus de woordvoerder.

Ondanks het feit dat er honderden troepen van de Amerikaanse National Guard aanwezig waren, werd ook een zwarte tegendemonstrant door een groep racisten met metalen pijpen en houten planken achternagezeten en in elkaar geslagen. Dit gebeurde in een parkeergarage vlakbij het politiestation.

Extreemrechtse organisaties hebben aangegeven dat ze van plan zijn om vergelijkbare demonstraties als in Charlottesville te organiseren in andere steden door heel Amerika.

New York Times: As White Nationalist in Charlottesville Fired, Police ‘Never Moved’

Geef een reactie

Laatste reacties (78)