Laatste update 13 augustus 2017, 19:38
252

Neo-nazi’s prijzen Trump voor reactie op extreemrechtse aanslag

Amerikaanse neo-nazi’s zijn in hun nopjes met de op z’n minst halfslachtige reactie van president Trump op het geweld in de stad Charlottesville in Virginia waar een extreem-rechtse militant inreed op tegendemonstranten. Een 32-jarige anti-raciste werd daarbij gedood. Op foto’s is te zien dat de bestuurder van de auto eerder deelnam aan de extreemrechtse demonstratie als onderdeel van de Vanguard America groepering. In zijn reactie weigerde Trump het extreemrechtse geweld te benoemen.

De oprichter van de Daily Stormer, een beruchte neo-nazi website, loofde Trump omdat hij “regelrecht weigerde” de extreem-rechtse manifestatie “af te vallen”. Een ander op de Daily Stormer prijst Trump omdat hij beweerde dat de haat “van vele kanten” komt. “Daarmee zegt hij dat de anti-fasictsen haters zijn.”

Republikeinse politici hebben de weigering van Trump om zich te distantiëren van de rechtsextremisten met afgrijzen aanschouwd. De Standaard schrijft:

Republikeins senator in Colorado Cory Gardner verwoordt het als volgt: ‘Mr.President, we moeten het kwaad bij naam durven noemen. Dit waren rechtsextremisten en dit was binnenlands terrorisme.’Ook Marco Rubio, senator in Florida had een scherpere veroordeling verwacht van de president. ‘Er is niets vaderlandslievends aan nazi’s, de KKK of white supremacists. Zij zijn het tegenovergestelde van wat Amerika wil zijn.’ ‘We verwerpen racisme en het geweld van white supremacists zoals degene die zich misdragen in Charlottesville. Iedere leider moet dit benoemen’, meent Chris Christie, de Republikeinse gouverneur van New Jersey.

Eerder:

Honderden neonazi’s hebben zich vrijdag verenigd op de campus van de University of Virginia in Charlottesville om te “demonstreren” tegen de verwijdering van een standbeeld. De neonazi’s droegen fakkels en schreeuwden leuzen als ‘jullie zullen ons niet vervangen’ en ’bloed en bodem’, toch wel één van de favoriete slogans van nazi’s. Ook het uitbrengen van de hitlergroet werd allerminst geschuwd.

De beelden van de bijeenkomst van de neonazi’s zijn huiveringwekkend. Met de fakkels in de hand doen ze erg denken aan de racistische en gewelddadige Ku Klux Klan. Het grote verschil: deze veelal jongeren schamen zich geen millimeter voor hun racisme en fascisme en dragen dan ook geen witte kappen.

De demonstratie liep uiteindelijk uit de hand op het moment dat de neonazi’s in de buurt van de tegendemonstranten kwamen. Eén van die tegendemonstranten zegt in een verklaring: “Ik zag honderden mensen nazi-slogans uitroepen en de politie deed niets.” De tegendemonstranten, die zich rondom het beeld van president Thomas Jefferson hadden gepositioneerd, werden door de neonazi’s besproeid met pepperspray en aanstekervloeistof.

Zaterdag wordt er naar verwachting nog een demonstratie gehouden, in een reactie op het besluit van de gemeente om een standbeeld van Generaal Robert. E. Lee te verwijderen uit het Emancipation Park, voorheen Lee Park.

Robert E. Lee was generaal van Noord-Virginia ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. De oorlog werd uiteindelijk door de zuidelijke staten, waaronder Virginia, verloren. Robert E. Lee’s familie had slaven. In zijn rol als generaal verdedigde Lee de slavernij.

Update 18.00

De demonstratie van de neonazi’s zijn zaterdag weer verder gegaan. Het loopt er inmiddels zo uit de hand dat de noodtoestand van kracht is en de oproerpolitie een muur om de demonstranten vormt om ze van elkaar te scheiden. Terwijl de situatie daar compleet uit de hand dreigt te lopen, is de Amerikaanse president stil, valt ook Chelsea Clinton op:

Update 21.00
Een auto is ingereden op een groep contra-demonstranten. Onbekend is hoeveel gewonden er zijn gevallen, of hoe ernstig hun verwondingen zijn. Een ooggetuige meldt dat de wagen op zo’n vijftien tot twintig mensen inreed. Doel van de bestuurder was het verwonden van mensen die zich tegen de neonazi’s verweren.

Inmiddels heeft Donald Trump gereageerd op de gewelddadige demonstraties. Op Twitter schrijft hij:

We ALL must be united & condemn all that hate stands for. There is no place for this kind of violence in America. Lets come together as one!

Eerder al had Melania Trump via Twitter gereageerd. Zij schrijft:

Our country encourages freedom of speech, but let’s communicate w/o hate in our hearts. No good comes from violence. #Charlottesville

Update 23.00
Inmiddels is meer bekend over de aanslag: er is ten minste één dode gevallen en 19 gewonden.

Op de video hieronder is het moment te zien waarop de aanslagpleger inrijdt op de demonstranten. Let op: de beelden zijn schokkend.

Donald Trump heeft ook in een persconferentie gereageerd op de gebeurtenissen in Charlottesville. Daarin zei hij:

Wij veroordelen ten sterkste deze enorme tentoonstelling van haat, onverdraagzaamheid en geweld, van vele kanten, van vele kanten.

Saillant in deze is dat hij met geen woord rept over de daadwerkelijke stichters van alle haat, noch veroordeelt hij het gebruik van nazi-symbolen, of het gebruik van de hitlergroet. Hij laat het allemaal onbenoemd. Amerikaanse journalisten controleerden na de persconferentie of Trump dit zo bedoeld heeft en het antwoord daarop was bevestigend. “We moeten van elkaar houden, en elkaar respecteren en onze geschiedenis koesteren”, zei Trump. Of hij zich hiermee aan de zijde van de neonazi’s wil scharen maakte hij niet duidelijk: een journalist die van hem wilde weten of Trump de steun van de neonazi’s wil werd genegeerd. Dat schrijft Slate.

Geef een reactie

Laatste reacties (252)